Kdo může za pozdně vyplacené důchody? Úřady si přehazují vinu mezi sebou, opozice má jasno

Důchodce s penězi - ilustrační foto

Senioři marně čekají na důchody

Pan Petr je jedním z tisíců seniorů, kteří stále čekají na své důchody. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) totiž nestíhá vyřizovat jejich žádosti v zákonné lhůtě. A od úřadu nemají ani žádné zprávy. Zato jim teď začaly chodit nedoplatky na zdravotním pojištění. Za situaci podle ministerstva může ČSSZ. Podle opozice je potřeba hledat viníka jinde.

Pan Petr čeká na svou penzi už od září. „Přežíváme jenom z manželčina důchodu. Musí všechno platit – nájem, inkaso, jídlo, hygienu, prostě všechno, co potřebujeme,“ řekl pan Petr CNN Prima NEWS.

Rodinu živí paní Hana z invalidního důchodu a příspěvku na postiženého syna. „Invalidní důchod mám 8 900 a příspěvek na nemocného syna je 19 200. Z toho 8 900 platíme nájem a z důchodu  platím ještě SIPO, elektřinu, plyn a televizi,“ popsala paní Hana

ČTĚTE TAKÉ: Vláda trestá rodiny s dětmi. Že si Češi připlatí za nealko? Chyba, kritizoval Prouza

Další velkou částku utratí za péči o svého syna. „Je to dost drahé, vychází nám to přes 10 tisíc. Potřebuje celý den nějakého ošetřovatele,“ dodává Petr, který se obrátil o pomoc i na pobočku České správy sociálního zabezpečení. Ta žádost o jeho důchod minimálně dvakrát urgovala.

Dopis z České správy sociálního zabezpečení nedostal, místo toho mu přišla zpráva od zdravotní pojišťovny, která ho vyzývá k úhradě nedoplatku na zdravotním pojištění. Pan Petr čeká na výměr předčasného důchodu a už nepracuje. Není nikdo, kdo by za něj platil sociální pojištění – ani stát, ani zaměstnavatel.

„Vychází to asi na dva tisíce čtyři sta. Já bych to i zaplatil, ale nemám momentálně z čeho,“ vysvětlil Petr.

Opozice viníka našla

Do problémů kolem důchodů a nedodržování zákonných lhůt na straně České správy sociálního zabezpečení vstoupilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Podle ministra Jurečky je zodpovědnost „někde mezi“. „Zdravotní pojišťovny postupují podle zákona, na druhé straně stát, v tomto případě ČSSZ, podle zákona nepostupuje, protože je za zákonnými lhůtami,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Opozice má ale o viníkovi jasno. „Jasně je vidět, že ministr Jurečka situaci nezvládá. Česká správa sociálního zabezpečení na to nebyla připravena, ministr Jurečka vše zkrátka nedokázal zorganizovat tak, aby nedocházelo k průtahům,“ míní poslanec SPD Jan Hrnčíř.

Aleš Juchelka (ANO) se domnívá, že na tahu je ministr Jurečka. „Domnívám, že v tuto chvíli musí postupovat ministerstvo. Mělo by jednat se zdravotními pojišťovnami, aby situaci uklidnilo.“

„Ministr Jurečka na konec tohoto týdne sezval k jednání s Českou správou sociálního zabezpečení nejen VZP, ale i další zdravotní pojišťovny, a to právě k otázce dalšího postupu u klientů, kteří čekají na přiznání starobního důchodu,“ uvedl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

O vyjádření CNN Prima NEWS požádala i ČSSZ, odpověď se nám nepodařilo získat. Podle posledních zpráv ale na vyřízení důchodu čeká více než tři měsíce 22 tisíc žadatelů.

Tagy: