Slavíky ovládla Farna, sošku získal i Ztracený, Kabát a Balonová. Síň slávy přivítala Neckáře

Absolutní vítězkou letošní ankety Český slavík se stala Ewa Farna. V kategorii zpěvaček se za ní umístily Lucie Bílá a Monika Absolonová. V kategoriích skupin i zpěváků se vítězné pořadí oproti loňsku nezměnilo. První místo si odnesla kapela Kabát, za ní skončily skupiny Mirai a Kryštof. Mezi zpěváky zabodoval Marek Ztracený před Vojtěchem Dykem a Richardem Krajčem. Do Síně slávy Českého slavíka vstoupil Václav Neckář. Cenu za objev roku dostala Tereza Balonová. Ocenění v 61. ročníku ankety převzali hudebníci v pátek večer v pražském Foru Karlín.

Farna se vrátila na první místo po loňské druhé pozici. „Zažila jsem nádhernou sezonu,“ řekla viditelně dojatá zpěvačka a připomněla svůj říjnový koncert ve vyprodané pražské O2 areně. „Dvacet let sem chodím držet pěsti svým kolegům a vůbec jsem to nečekala,“ komentovala své první umístění na stupních vítězů Absolonová.

ČTĚTE TAKÉ: Ewa Farna ohromila velkolepou show. Během dne jsem brečela asi pětkrát, přiznala zpěvačka

Pořadí prvních tří skupin je stejné jako loni, Kabát dosud posbíral včetně letošního 14 prvenství v této kategorii. „My takoví rockoví dinosauři jsme porazili mladé kapely,“ poukázal frontman vítězné skupiny Josef Vojtek a zmínil, že příští rok Kabát plánuje turné ke 35 letům na hudební scéně v nezměněné sestavě. Skupina Mirai si ocenění nepřevzala osobně, diváky ve Foru Karlín pozdravila z koncertu v Pardubicích.

„Nikdy to nebudu brát jako samozřejmost,“ řekl při přebírání ceny Ztracený. Něco na tom je, když se říká, že těžké je vyhrát a ještě těžší obhájit,“ doplnil. „Ať pracuju, nebo nepracuju, tak vám je to jedno, protože jsem zase na druhém místě,“ poznamenal Dyk v narážce na loňské ocenění, kdy poukazoval na fakt, že prakticky nevystupoval.

Hiphop zaznamenal změny

Mezi hiphopery a rappery vyhrál Calin před ATMO music a Marpem. Na rozdíl od loňska, kdy v jiném pořadí uspěla stejná trojice interpretů a pro ocenění si nikdo z nich nepřišel, letos Českého slavíka všichni převzali, i když vítězný Calin jen na dálku z Brna. V kategorii Nejoblíbenější písnička posluchačů rádia Impuls uspěla skladba Hory skupiny O5 a Radeček.

Při slavnostním večeru, který stejně jako v předchozích dvou letech moderovali Ondřej Sokol a Aleš Háma, vystoupily skupiny Kabát, Vesna a Chinaski, zazpívali také Vojta Dyk & D.Y.K, Monika Bagárová, Jana Kirschner, Eva Burešová a Marpo & TroubleGang. Diváci po 15 letech na Českém slavíku viděli vystoupení Heleny Vondráčkové, která si připravila směs svých hitů a oznámila začátek prodeje vstupenek na svůj červnový narozeninový koncert v O2 areně. Vyprodaly se za necelou hodinu. Program uzavřel Václav Neckář se skupinou Bacily.

Pocta zesnulým umělcům

Dramaturgie večera připomenula letos zesnulé umělce. K poctě Yvonne Přenosilové zazpívala Jitka Čvančarová, o vzpomínku na Vaša Patejdla se postaral Ondřej Brzobohatý s Igorem Timkem z kapely No Name.

Před začátkem galavečera se odehrál incident při příchodu zpěváka Jana Bendiga, kterého posypal neznámý muž moukou a vykřikoval přitom rasistické urážky. Zpěvák se následně odebral do zákulisí. Podle jeho partnera Lukáše Rejmona se Bendig psychicky zhroutil, čekalo ho přitom vystoupení s Monikou Bagárovou.

Smoljakův odkaz

Lidé mohli hlasovat vždy maximálně pro šest interpretů v kategoriích zpěvák, zpěvačka, hudební skupina a také hip hop a rap. Ze tří nominovaných vybírali objev roku. V loňském ročníku, kdy do hlasování o nejoblíbenější interprety přišlo podle pořadatelů rekordních 2 110 364 hlasů, do Síně slávy vstoupil zpěvák a divadelník Jiří Suchý a absolutním slavíkem se stala Bílá. Letos pořadatelé počet hlasujících nezveřejnili.

Celonárodní anketu o nejpopulárnějšího zpěváka, zpěvačku a hudební skupinu vymyslel v roce 1962 tehdejší redaktor Mladého světa a pozdější scenárista, režisér a cimrmanolog Ladislav Smoljak. Do roku 1991 nesla název Zlatý slavík.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ondráček bombarduje Davida „nehezkými SMS“. Za řádění na křtu jsem čekal spíš omluvu, řekl

Tagy: