Zlevňování pohonných hmot dlouho nevydrží. Ceny porostou už příští týden, varuje ekonom

Ekonom Lukáš Kovanda

Rozhovor s Lukášem Kovandou

Vláda dodržela slib a dočasně snížila daň na pohonné hmoty. Oproti minulému týdnu tak začaly ceny klesat o desítky haléřů. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 teď v průměru natankujete za 42 korun a 70 haléřů, za naftu zaplatíte něco málo přes 45 korun. Podle ekonoma Lukáše Kovandy však tento trend nevydrží příliš dlouho. Opětovné zdražování očekává už od příštího týdne.

„Zlevňování nevydrží dlouho. Už od příštího týdne očekáváme opětovné zdražování pohonných hmot. Důvodem je růst ceny na velkoobchodní burze v Rotterdamu a také, že o něco vzrostly ceny ropy,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS český ekonom.

„Pro řidiče je to špatná zpráva, nicméně čerpací stanice už tolik nečachrují s cenami jako minulý měsíc. Přeci jenom ta vládní kontrola v nich vyvolává strach, že by mohlo dojít k postihům. Proto si dávají větší pozor. Ceny by proto neměly být tak vysoké jako v březnu,“ řekl Kovanda.

Vláda tento týden schválila návrh novely zákona o dočasném snížení spotřební daně na naftu a benzin o 1,5 koruny na litr. Opatřením vláda reaguje na prudký růst cen pohonných hmot, způsobený podle analytiků hlavně inflačními tlaky a invazí ruských vojsk na Ukrajinu. „Na čerpacích stanicích by se mohly ceny snížit až o 1,8 koruny na litr. Opatření přinese pozitivní dopad na řidiče i na podnikatelský sektor. Dopravcům pomůže s konkurenceschopností,“ uvedlo ve středu na Twitteru ministerstvo financí. Z litru benzinu se nyní odvádí daň 12,84 koruny a u nafty 9,95 koruny.

Stanjura: Zatím vyčkejme

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) před týdnem uvedl, že opatření by mělo platit v období od 1. června do 30. září. U nafty přitom ministerstvo financí zvažuje zavést snížení trvale. Podle Kovandy je ale lepší zatím posečkat. „Je zcela možné, že přijde další cenový šok a ceny mohou opět vzrůst nad 50 až 55 korun. To by hrozilo v případě, že dojde k přerušení dodávek ruského plynu a ropy do Evropské unie, což ještě stále visí ve vzduchu,“ vysvětlil důvody.

„V takovém případě by bylo třeba snížit spotřební daň z pohonných hmot nebo ji dokonce zcela anulovat. Jinak by mohl nastat velký šok pro české dopravce i motoristy. Zatím ale vyčkejme. Neměli bychom vystřílet veškerou munici, protože ty horší časy mohou ještě přijít,“ vysvětlil.

Tagy: