Zlínský kraj zakáže akce nad 100 lidí. Chceme pomoci nemocnicím, řekl hejtman

Převoz covidových pacientů

Zlínský kraj minimálně na 14 dní omezí od příštího týdne společenský život, aby pomohl nemocnicím, které jsou kvůli covidové situaci na hraně svých kapacit. Zakázány zřejmě budou akce nad 100 lidí. Hejtman Radim Holiš (ANO) to v úterý řekl na tiskové konferenci ve Zlíně. Koronavirem jsou v Česku nyní nejvíce postiženy moravské kraje a nemocnice zatížené péčí o covidové pacienty mimo jiné odkládají plánované operace.

Ve Zlínském kraji jsou nemocnice podle hejtmana těsně před naplněním maximálních kapacit. „Chceme, aby se omezily společenské akce. Je to ta nejméně bolestná věc, o kterou musíme lidi požádat, aby nám pomohli snížit dopad epidemie ve Zlínském kraji,“ řekl Holiš.

Podle něj je zájem udržet v chodu školy, firmy a služby, proto padla volba na omezení společenského života. Zákaz akcí nad 100 lidí by se týkal venkovních i vnitřních akcí. „Nechceme úplně zastavit sportovní utkání a jiné společenské akce,“ uvedl hejtman.

Podle hejtmana je prioritou, aby se lidé v kraji dostali ke zdravotní péči. „Nemocnice jsou z větší části zaplněné covidovými pacienty. Predikce vývoje na budoucích 14 dnů nás nutí udělat nějaké opatření. Po dohodě s hejtmany bohužel nepřijde žádný nouzový stav, nepřijde žádné vládní nařízení, které by omezilo chod a kontakty v krajích. Proto jsme se dohodli, že využijeme zákonných možností hygieny a omezíme společenský život v kraji,“ uvedl Holiš.

O věci v úterý jednala epidemiologická komise kraje, podle hejtmana se řešilo, jaké jsou zákonné možnosti. Hejtman s dalšími orgány kraje včetně krizového štábu požádá hygieniky, aby opatření vyhlásili. Připraveno by mělo být v pátek, aby mohlo od pondělí platit.

Ředitelka Krajské hygienické stanice Zlínského kraje Eva Sedláčková uvedla, že hygienici návrh podporují a akceptují. „Připravíme opatření, jehož cílem je snížit počty pozitivních nárůstů ve Zlínském kraji,“ uvedla Sedláčková. Opatření se podle ní bude projednávat s hejtmanem i ministerstvem zdravotnictví.

Šéf zlínského kraje by přivítal vyhlášení nouzového stavu, na tom se však všichni hejtmani zatím neshodnou. Podle Holiše není řešením vyhlásit v kraji stav nebezpečí.

Za posledních sedm dní je v kraji 1 299 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel. Po Olomouckém kraji, kde je za týden 1 422 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel, je to druhé nejvyšší číslo mezi kraji v zemi. Nemocnice ve Zlínském kraji omezily plánované operace, pomáhají v nich vojáci.

Tagy: