Zlomená packa i poleptaná srst. Obžalovaný medik se brání, že Artuše jen léčil

Pes Artuš

Soud s medikem, co týral psa

Okresní soud v Plzni začal projednávat případ týrání čtyřletého Jack Russell teriéra Artuše, kterému měl podle obžaloby ubližovat jeho majitel – student medicíny. Obžalovaný, kterému hrozí několikaletý pobyt za mřížemi se brání, že zvíře pouze léčil.

Zubožený, se zlomenou packou, poleptanou srstí a hnisavými ránami. Tak vypadal Artuš v červenci minulého roku. Skončil v péči veterinářů. Jeho tehdejší majitel Martin Š. měl podle žalobce zvířeti během údajné léčby aplikovat rektální rourku, dělat punkce a zavádět drén.

Podle obžaloby se zvířetem zacházel zvlášť trýznivým způsobem a Artuš musel trpět několik měsíců. Mladík si u něj vymýšlel vlastní diagnózy, které neodpovídaly skutečnému zdravotnímu stavu zvířete.

Martin Š. ale vinu popírá. Psa měl prý velmi rád a snažil se ho vyléčit. A to i přesto, že během doby, kdy měl Artuše v péči, měl užíval drogy. Student medicíny ale vyvrátil, že by to mělo vliv na jeho chování.

„Bylo to opravdu jednorázově a myslím, že většina lidí v mém věku nějakou návykovou látku zkusí. Psa miluju, stýská se mi po něm, mám jeho fotku na nočním stolku,“ argumentoval obžalovaný.

Právní zástupce obžalovaného tak bude pro svého klienta požadovat úplné zproštění viny. Pode něj prý nešlo o týrání. „Rozhodně mi tam chybí nějaký jeho úmysl. Je to kauza, která je sledovaná kvůli tomu, co se psalo na začátku, což vyvolalo negativní veřejné mínění. Ale já si nemyslím, že je to namístě,“ sdělil jeho advokát Zdeněk Turek.

„V danou chvíli je to trošku komplikované se zdravotním stavem pana obžalovaného, nicméně uvidíme podle dalšího vývoje. V současnou chvíli je to řízení v samém počátku,“ doplnila k dalšímu vývoji kauzy státní zástupkyně.

Artuš mezitím našel nový domov u veterinářky, která ho léčila. Podle jejích slov se zvířeti daří dobře. „Jediné, s čím bojujeme pořád, je ta psychika. Občas nějaký strach, ale myslím, že jinak dobrý,“ uvedla nová majitelka.

Státní zástupkyně pro obžalovaného požaduje jako trest tříletou podmínku a pětiletý zákaz chovu a držení zvířat. Mladíkovi ale hrozí také až pětiletý pobyt za mřížemi.

Tagy: