Zlomím ti brýle a oholím obočí, píšou lidé Fialovi. Výhrůžky smrtí a násilím řeší policie

Český premiér Petr Fiala

PARTIE Terezie Tománkové 4.9.2022

Policie řeší internetové příspěvky s výhrůžkami smrtí a násilím předsedovi vlády Petru Fialovi (ODS). Podle deníku Echo24 to uvedl policejní mluvčí Ondřej Moravčík, rozsah vyšetřování ani další detaily nesdělil. Komentáře obsahující hrozby fyzickým napadením řeší politici pravidelně, velký počet výhrůžek na konto premiéra se objevil po sobotní demonstraci na Václavském náměstí. Organizátory Fiala označil za „síly, které se hlásí k proruské orientaci“.

Na protivládní demonstraci se na Václavském náměstí v Praze sešlo podle policie kolem 70 tisíc lidí. Premiér Fiala v reakci na to novinářům řekl, že je jasné, že se v Česku objevují dezinformační proruské kampaně a někdo jim podléhá. Dodal, že každý má právo vyjádřit své postoje a demonstrovat.

„Interpretace událostí, které jsem měl zatím možnost vidět, ukazují na silně proruské postoje, a podle mě to neodpovídá tomu, co jsou zájmy České republiky a našich občanů,“ řekl předseda vlády před novináři.

Fialova slova  zmínili i organizátoři na protivládní demonstraci. Někteří účastníci akce propukli ve smích, jiní dali najevo, že je nálepkování k proruským silám naštvalo. Pod příspěvky premiéra na Facebooku se vyrojil obří počet kritických ohlasů i výhrůžek fyzickým napadením.

„Proč se tam neukázal? Zm*d. Vsadím se, že by visel místo té ukrajinské vlajky na muzeu,“ napsal naštvaný uživatel ze „společného“ profilu Beáta Martin Gamrátovi ve skupině zaměřené proti Ukrajině. „Fialo, kdybys měl páteř a koule, což nemáš, tak se odstřelíš sám. Ale jsi zamindrákované hovado, a budeš to hrotit tak dlouho, až tě dav oběsí. Hodně štěstí,“ uvedl v diskuzním vlákně uživatel s přezdívkou Fan Tomas.

Neméně vyhrocené příspěvky se objevily i v komentářích na premiérově facebookové stránce. „Vidět tě, asi ti zlomím brýle a oholím obočí, šmejde,“ pohrozil například uživatel David Zucuki.

„Když s tebou a tou tvou podvodnou a ulhanou vládou nesouhlasím, jsem příznivec Putina? To je výborný, co si dovolíš. Víš co? Choď s ochrankou i na WC. Aby se ti něco nestalo. D*bile,“ připsala rovněž Simona Kudrova. „Je to probruselský a proukrajinský šváb. Takové je třeba zašlápnout,“ přidal se uživatel Jiří George Hrdý.

„Řešíme sérii příspěvků, které k tomuto vyzývají,“ uvedl deníku Echo24 vedoucí oddělení tisku policejního prezidia Ondřej Moravčík. Podle něj v tuto chvíli nelze upřesnit, kolika příspěvkům se vyšetřovatelé věnují.

Nešťastný výrok, 70 tisíc lidí nelze ignorovat

Podle hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby (ODS) nebyl výrok Petra Fialy příliš šťastný. Vláda by podle něj neměla podceňovat strach lidí ze současného zdražování a energetické krize a měla by jim dát jasně najevo, že je situací provede.

V Partii na CNN Prima NEWS zdůraznil, že 70 tisíc lidí na protestu není v současné době malý počet. „KSČM zůstala mimo Sněmovnu o 75 tisíc hlasů, ČSSD o 18 tisíc, Přísaha o 17 tisíc. Jeden a půl Václavského náměstí a volby by dopadly úplně jinak. Byla by tu úplně jiná vláda. Varuju všechny, abychom to nesmázli jen s pocitem, že všichni jsou proruští trollové,“ konstatoval Kuba.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) podobně jako Kuba varoval, že nelze ignorovat demonstraci s účastí 70 tisíc lidí. „Tlak na lidi a jejich účty, téměř 20procentní inflace a složenky, které jim chodí domů, jsou nepříjemným zjištěním pro spoustu domácností. S těmi vláda musí mluvit a nejde to smáznout tím, že organizátory demonstrace označíme za lidi podporující Putina. Věřím tomu, že ministři v posledních dvou týdnech pochopili, že situace není jednoduchá,“ uvedl Půta.

Tagy: