Zmatky kolem místa pro Harryho. Na korunovaci dorazí i japonská šlechta, Biden ne

Zasedací pořádek hostů pozvaných na korunovaci Karla III. zůstává tajemstvím. Ceremoniářům dělá starosti především místo pro prince Harryho, černou ovci britské panovnické rodiny. Ostrovní média spekulují, že Harry bude sedět za všemi příbuznými, údajně deset řad za svým bratrem Williamem.

Kolem dvou tisíc hostů bude ve Westminsterském opatství přihlížet korunovaci nového britského panovníka Karla III. Pokud bychom chtěli srovnat nynější ceremonii s korunovací Alžběty II., ta sobotní bude podstatně skromnější. Slavnostnímu aktu tehdy přihlíželo osm tisíc pozvaných.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vstupy z Londýna, komentář expertů i zákulisí. Sledujte speciál ke korunovaci Karla III.

Samozřejmá je účast korunního prince Williama a jeho manželky Catherine. Důležitou roli bude mít také jejich syn George, během obřadu bude zastávat roli čestného pážete. Dorazí i zbytek panovnické rodiny.

Problémem pro Buckinghamský palác zůstává princ Harry. Ten se korunovace nakonec zúčastní, do své vlasti ale přiletí sám. Jeho manželka Meghan zůstane v USA, kde bude chystat oslavu pro syna Archieho. Chlapec slaví narozeniny právě v den korunovace.

Zatím není jasné, kde bude Harry sedět. Britská média původně informovala o tom, že ho zřejmě usadí na místo za všemi ostatními příbuznými. Údajně až deset řad za bratrem Wiliamem.

Vztahy Harryho se zbytkem královské rodiny jsou mimořádně napjaté, a to zvláště po publikování knihy Spare, v níž princ své příbuzné ostře kritizoval. Poprvé od jejího vydání se Harry uvidí naživo mimo jiné se svým bratrem princem Williamem.

„Harry už není aktivní člen královské rodiny, proto sedí vzadu. Lidé za tím hned vidí útok, také on to vnímá jako ústrk. Přitom za tím nemusí být vůbec nic,“ sdělila pro CNN Prima NEWS novinářka Barbora Koukalová.

V posledních dnech se ale objevují spekulace, že princ Harry možná bude sedět blíže svým příbuzným. On sám prý podle webu Page Six stále netuší, z jakého místa bude slavnostní ceremonii přihlížet.

Významní hosté korunovace

Do Westminsterského opatství dorazí také zástupci šlechtických rodů ze zahraničí. Podle časopisu Time dorazí například japonský korunní princ Fumihito a korunní princezna Kiko.

Dále dánský korunní princ Frederik a korunní princezna Mary či švédský král Karel XVI. Gustav a korunní princezna Viktorie Švédská. Dorazí také monacký kníže Albert II. společně s kněžnou Charlene.

Korunovace se zúčastní také mnozí politici. Česko bude reprezentovat prezident Petr Pavel, slavnostního aktu se zúčastní vrcholní politici Evropské unie, státníci z Filipín, Kanady nebo Austrálie.

Chybět bude americký prezident Joe Biden, který pokračuje v tradici amerických prezidentů a korunovace se nezúčastní. Ve Velké Británii ho zřejmě zastoupí jeho manželka Jill.

Slavnostní ceremonii bude přítomna řada Britů, které vybrala královská rodina, aby během korunovace reprezentovali britskou monarchii.

Podívejte se na zajímavé dokumenty o britské královské rodině na prima+

Tagy: