Uchazeče o řidičák čekají změny v testech. Nová sada otázek obsahuje videa z provozu

Autoškola

Nové chytáky v testech autoškol

Uchazeče o řidičské oprávnění čeká několik změn. Nová sada testových otázek, kterou v úterý zveřejnilo ministerstvo dopravy, obsahuje simulace a videa z reálného provozu. Nechybí zapeklité situace s chodci, cyklisty a motorkáři.

Namísto obyčejných obrázků simulace a videa z běžného provozu. Tak vypadá nová generace testových otázek do autoškoly. Figurují na nich cyklisté, chodci a motorkáři. „Máme tady jaro a objevují se nám motocyklisté, zvyšuje se počet cyklistů, takže chceme upozornit na tyto citlivé účastníky provozu,“ vysvětlil místopředseda Asociace autoškol ČR Jiří Novotný.

Takto například vypadá jedna z testových otázek:

Řidič chce zatočit doleva. Z protisměru se ale vyřítí motorkář. Co udělá řidič osobního auta?
A) Aby zabránil střetu s motocyklistou, sníží rychlost jízdy a přestože odbočuje vlevo, uhýbá k pravému okraji vozovky.

B) Musí se zařadit co nejdále vlevo v části vozovky určené pro jeho směr jízdy, neboť odbočuje vlevo, na předjíždějícího motocyklistu nemusí brát ohled.

C) Aby zabránil střetu s motocyklistou, musí se zařadit co nejdále vlevo v části vozovky určené pro jeho směr jízdy a vytvořit tak bezpečný prostor v pravé části vozovky.

A výsledek? „Tady je úplně jasné, že to je za A, protože nejenom, že bych měl pamatovat na své povinnosti při odbočení doleva, ale také bych měl reagovat na chyby ostatních účastníků provozu,“ upozornil dopravní expert Roman Budský.

Schopnost reagovat na chyby ostatních

A právě chyby nové video otázky simulují. Podle dopravního experta je to ta nejlepší cesta, jak řidiče připravit na provoz. „Tyto otázky jsou zařazeny proto, aby se u budoucích řidičů přezkoušelo nejen to, že znají pravidla silničního provozu, ale i to, že jsou schopni zareagovat na nepředvídatelné chování ostatních účastníků silničního provozu,“ dodal Budský.

Novou sadu otázek, včetně videí a simulací, poprvé řidiči u zkoušek uvidí 6. června, kdy bude nasazena do ostrých testů.

Tagy: