Zmrazíte platy těm, kteří berou nejméně, pustil se Šmarda do vlády. Jurečka oponoval

Michal Šmarda a Marian Jurečka

PARTIE Terezie Tománkové (2)

Předseda ČSSD Michal Šmarda se v Partii Terezie Tománkové střetl s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) ohledně otázky zmrazení platů státních zaměstnanců. Podle Šmardy na to doplatí ti nejslabší jako například kuchařky ve školách či školníci. Jurečka zase oponuje, že vláda ANO a ČSSD zvedla výdaje státu o 90 %. Současná vláda se snaží situaci řešit například zvýšením slevy na poplatníka.

„Udělali jsme krok, který znamená zastavení růstu platů v roce 2022. Roste sleva na poplatníka, na děti, jsou tu kroky, které podporují domácnosti a rodiče. Vnímáme růst inflace,“ řekl v debatě Jurečka.

Šmarda však upozornil, že na to doplatí ti nejchudší. „Nejedná se o státní úředníky, ale o kuchařky ve školách, o školníky, těch se týká zmrazení platů. Budou mít šestnáct tisíc a brutálně jim vyrostou náklady. Zmrazíte platy těm, kteří jsou placeni nejhůře, to je špatně. Podporuji, abyste šetřili zefektivněním. Jsme ochotni vám v tom i poradit a pomoci,“ kritizoval vládu.

Jurečka ale znovu zopakoval, že se snaží situaci řešit skrze slevu na poplatníka. „Ano, inflace se bohužel roztáčí, ale je potřeba doplnit, že stát ponechává víc peněz u daňových poplatníků o 15 až 20 tisíc za rok. Není to plošný tupý škrt. Více peněz chceme hlavně pro rodiny,“ stál si lidovecký předseda za svým.

Šmarda vládě vytknul také nabírání nových úředníků. „Začali jste naopak, začali jste na ministerstva nabírat armádu úředníků. Problém je, kolik zaměstnanců je v centrální úrovni. Doufám, že to půjde lépe a pokud se vám počty zaměstnanců podaří snížit, zatleskám vám a fandím vám v tom,“ sdělil.

Jurečka však připomněl vládnutí kabinetu ANO a ČSSD. „Protiřečíte si. Vaše vládní koalice zvedla výdaje státu o devadesát procent. Za vaší vlády narůstaly počty pedagogů a počty zaměstnanců ve státní správě,“ řekl.

Tagy: