Šmarda: Babiš mě ve vládě nechtěl, abych ji nerozvrátil zevnitř. Nesnese další osobnost

Michal Šmarda

PARTIE Terezie Tománkové (2)

Předseda ČSSD Michal Šmarda se v minulosti nestal ministrem kultury, protože měl expremiér Andrej Babiš (ANO) obavy, aby mu vládu nerozvrátil zevnitř. V Partii Terezie Tománkové to řekl sám Šmarda s tím, že měl předseda hnutí ANO pravdu, protože by ve vládě nesnesl další silnou osobnost. Přiznal, že by se ve vládě snažil zachovat svoji důstojnost. Reakci Andreje Babiše redakce shání.

Moderátorka Terezie Tománková v Partii v souvislosti se jmenováním ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), kterého přitom prezident Miloš Zeman odmítal, připomněla, že ve stejné situaci byl před několika lety právě Šmarda, který se měl stát ministrem kultury. Tehdy však Zeman neustoupil. Podle Šmardy za to mohl Babiš.

„Babiš říkal, že mě ve vládě nechce, protože bych mu ji rozložil zevnitř. Měl pravdu. Nesnese osobnost s vlastním názorem, Hamáček (bývalý šéf ČSSD a vicepremiér) měl také problém. Pokud si člověk chce zachovat důstojnost a názor a chce ho vyjadřovat, nejde to v Babišově vládě,“ řekl předseda ČSSD v Partii.

Kriticky se Šmarda vyjádřil i k počínání současné vlády a opozice při hlasování o vyjádření důvěry ve Sněmovně. Nelíbilo se mu ani to, že se lidovecký předseda Marian Jurečka (KDU-ČSL) opřel do některých opozičních poslanců.

„Mrzí mě, že pravidelně posloucháme od lidí, kteří se dostanou do vlády, že má opozice mlčet. Babiš před vládou říkal, že by měla více poslouchat lidi, a když se tam dostal, říkal, že parlament je žvanírna. Mrzel mě průběh debaty ze strany opozice i vlády. Opozice křičela, že minulá vláda byla skvělá a že nová nic nezvládne. A vláda křičela, že má většinu a že opozice stejně nemá žádné slovo. Byli bychom rádi, kdyby vláda měla dostatek inspirace od opozice a mohla se dál zlepšovat,“ prohlásil Šmarda.

Podle Jurečky bylo zbytečné, že opoziční poslanci stavěli své projevy na tom, že nové vládě důvěru nevysloví. „Bylo by nenormální, kdyby nám někteří poslanci ANO a SPD chtěli dát důvěru. Je logické, že nám ji nedají. Je jasné, že důvěru nám mohlo dát 108 našich poslanců,“ uvedl šéf KDU-ČSL s tím, že někteří zákonodárci měli problém i s tím své proslovy přečíst.

Tagy: