Značky kvality pomáhají spotřebitelům v orientaci na trhu, tvrdí Pavel Vinkler

Značka Česká kvalita

Pavel Vinkler rozhovor

Program Česká kvalita má za sebou už téměř dvacet let existence. Za tu dobu se rodina nejrůznějších značek, jež mají odkazovat na vysokou jakost zejména domácího zboží, rozrostla na třiadvacet. „Chceme dát spotřebitelům informaci, které zboží na trhu je skutečně kvalitní,“ říká Pavel Vinkler, ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání ministerstva průmyslu a obchodu, které má program v gesci.

Smyslem programu Česká kvalita je poukázat na poctivé značky, které jsou udělovány po přísném a nezávislém ověřování kvality a podléhají pravidelné kontrole. „Není to jen o prvotním zařazení, ale i o průběžném hodnocení, zda správce značky kvalitu drží,“ řekl CNN Prima NEWS Pavel Vinkler.

Podle něho chce ministerstvo především motivovat spotřebitele k nákupu kvalitních věcí. „Rozhodně to není o nějaké diskriminaci,“ dodal. Uvedl zároveň, že o příslušnou certifikaci mohou požádat jak domácí firmy, tak společnosti se zahraniční majetkovou účastí. „Tak, aby bylo vyhověno podmínkám jednotného evropského trhu,“ vysvětlil.

Zájem o značky roste

Přestože je stát garantem již několika desítek značek kvality, neměl by to být pro orientaci spotřebitelů na trhu podle Vinklera problém. „Je jich poměrně hodně, ale jsou rozděleny do pěti základních skupin. A my se je snažíme zviditelnit a dát spotřebitelům informaci, kdo jim kvalitní zboží prodává,“ řekl.

Pavel Vinkler je rovněž přesvědčen, že má smysl, aby se stát ve značkách kvality angažoval. „Myslím si, že je to užitečné. Když se podíváte na portfolio firem v České republice, zjistíte, že 99,8 procenta jsou malé a střední podniky, které potřebují podpořit, protože nemají takové finanční prostředky na nákladné marketingové kampaně,“ dodal. A že jde skutečně o užitečnou vládní iniciativu, podle něho potvrzuje silně rostoucí zájem o značky ze strany soukromého sektoru.

Tagy:
značka podnikání CNN Prima NEWS Česko jakost spotřebitel Pavel Vinkler Česká kvalita Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky