Znásilněná mladíka dobře znala, prozradila místní. Primátor Plzně chystá krizový štáb

Dívka si prožila silně traumatizující zkušenost.

Další informace kolem případu znásilnění v Plzni

Patnáctiletá dívka z Plzně ukrajinského mladíka, který ji nejdříve znásilnil a poté se pokusil zabít, velmi dobře znala. Redakci CNN Prima NEWS to uvedla mladistvá žijící v tamní čtvrti Lobzy. V návaznosti na některé nenávistné hlasy vzhledem k agresorově národnosti na sociálních sítích, které vyzývaly dokonce i k protestní akci, svolal primátor města Roman Zarzycký krizový štáb. Ten se má konat v pondělí a sejít se na něm mají zástupci městské, státní i cizinecké policie.

Podle informací redakce CNN Prima NEWS měla napadená právě vyjít z deváté třídy. S 18letým Viktorem se znala již delší dobu. Když se jí v onen den ozval, že kamarád potřebuje pomoct s odstěhováním, neměla ponětí, že by mohlo z jeho strany dojít k tak hrůznému činu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Napětí kvůli hrůznému znásilnění v Plzni. Zdržte se útoků, prosí primátor občany

„Měla ho znát. Vím také, že se i v okolí říkalo, že spolu měli chodit. Jestli to byla skutečně pravda, to nevím,“ svěřila se redakci nejmenovaná dívka z Lobez.

Podle psychoterapeuta Miroslava Jirmana bude napadená těžko navazovat nová citová pouta. „Někomu důvěřovala a pak se stane taková věc. Událost bude mít uloženou v hlavě. Její důvěru získá další člověk, s nímž se pozná, jen velmi těžko,“ vysvětlil

Motivem hrůzného činu by mohlo být například odmítnutí mladíka. Místní nedokážou jeho pohnutky pochopit. „Vždyť to přece musel naplánovat a připravit. Vůbec nechápu, kde se bere tolik agrese,“ myslí si obyvatelka Plzně. Jiná naopak tvrdí, že je město „dost nebezpečné“.

Krizová pohotovost v Plzni

Po dopadení 18letého pachatele se ihned na sociálních sítích objevily nejrůznější diskuze o jeho původu. Mluvčí plzeňských policistů Michaela Raindlová sdělila, že se jedná „o cizince, který na území České republiky pobývá již několik let“. Uživatelé na sociálních sítích tak volali po protestních demonstracích.

Primátor západočeské metropole Roman Zarzycký (ANO) v návaznosti na tyto výzvy ihned zareagoval. „Vzhledem k tomu, že mám z médií informaci o tom, že se jednalo o mladíka ukrajinské národnosti, neprodleně jsem svolal krizový štáb,“ uvedl.

„Lidé budou samozřejmě tvrdit, že kdybychom si k nám ukrajinské uprchlíky před válkou nevzali, tak by se té dívce nic nestalo. Přitom to není případ toho mladíka,“ míní politolog Lukáš Valeš.

Krizový štáb, na kterém vedení města bude jednat o bezpečnostní situaci se zástupci městské, státní, ale i cizinecké policie, by se měl podle primátora sejít už v pondělí.

Tagy: