Znepokojující záběry z pražského letiště. 500 lidí na malém prostoru, žádný dohled

Na pražském Letišti Václava Havla je situace podle očitého svědectví nepříliš v souladu se současnými opatřeními pro zabránění šíření koronaviru. Cestující hned ze tří letadel se po příletu ocitli v menším prostoru Terminálu 1, ve kterém nejsou žádné koridory. Navíc nikdo nekontroloval, zda lidé dodržují rozestupy a mají zakryté dýchací cesty rouškou. Letiště však říká, že pro bezpečí dělá maximum.

Upozornění, že je třeba dodržovat potřebný odstup od ostatních a použít roušku, se v prostoru nachází, ovšem z fronty na málo viditelných místech. Žádné nálepky na uvedeném místě apelující na nutnost respektování základních pravidel na zemi nejsou.

Když v neděli přistála krátce po sobě hned tři letadla, v prostoru příletů na Terminálu 1 se vytvořil masivní dav, v rámci kterého byla vzdálenost mezi jednotlivými cestujícími minimální, což ostatně ani při počtu lidí nešlo jinak. Mačkajících se cestujících z Turecka, Spojených arabských emirátů a Kataru bylo dohromady zhruba 500.

„Jsou tam upozornění, že máte dodržovat rozestupy a nosit roušky. Ale nikdo to nekontroluje,“ uvedla pro CNN Prima NEWS cestující, která dorazila z tureckého Istanbulu, a připomněla, že chybí přinejmenším mobilní zábrany, jež by vytvořily koridory. Dále dodala, že se alespoň početný shluk – který v tomto případě nošení roušky zodpovědně bez výjimek respektoval – rychle rozpustil přibližně po deseti minutách.

Podle mluvčí Letiště Václava Havla Kateřiny Pavlíkové se však pro bezpečí dělá dostatek. „Po celém letišti je za účelem snížení rizika nákazy rozmístěno více než 250 nádob s dezinfekcí. K dodržování bezpečných rozestupů cestující upozorňujeme maximálním množstvím způsobů, mimo jiné prostřednictvím letištního hlášení, které opakujeme v pravidelných intervalech, ale také skrze informační cedule rozmístěné v prostorách celého letiště.“

Polepy instruující cestující pak slovy Pavlíkové na některých frekventovanějších místech nechybí. „Dodržování pravidel namátkově kontrolují také hlídky ostrahy, které letištěm pravidelně procházejí. Fronty se mohou pochopitelně tvořit v případě souběhu několika letů najednou, proto bychom chtěli cestující znovu vyzvat, aby během zvýšeného provozu po vánočních svátcích byli v prostorách letiště ohleduplní a nastavená opatření striktně dodržovali,“ zakončila mluvčí.

Tagy: