Znetvořená těla a útok během pohřbu. Reportér CNN na Ukrajině navštívil místo zkázy

Stab CNN na miste utoku v Hroze

Reportér CNN na místě útoku v Hroze

Štáb americké CNN navštívil na Ukrajině vesnici Hroza, kde ve čtvrtek došlo k raketovému náletu, při kterém zemřelo přes 50 lidí. Reportér Frederik Pleitgen sdělil, že za brutální detonací stojí ruská raketa Iskander. Kamery americké televize přiblížily místo plné zkázy a zmaru.

Ve čtvrtek zasáhla vesnici Hroza raketa, která naprosto zdemolovala jednu z budov. Při útoku zemřelo přes 50 lidí. Jedná se tak o nejkrvavější útok v Charkovské oblasti od začátku války.

„Jsme vlastně celkem daleko od frontové linie, řekl bych, že asi 40 kilometrů. Každopádně, jak vidíte, budova je naprosto zdevastovaná. Ukrajinci říkají, že to byl supermarket a kavárna,“ popsal přímo z místa Frederik Pleitgen, reportér americké CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Íránské zbraně budou sloužit také Ukrajině. USA posílají Kyjevu i zabavenou munici

Podle něj je obětí tolik, protože v době pravděpodobného ruského útoku v objektu probíhalo smuteční setkání. Web Kyiv Post informoval, že se jednalo o uctění památky ukrajinského vojáka.

„Ukrajinci sdělili, že v kavárně probíhala nějaká akce, že tam bylo hodně lidí na pohřbu člověka, který byl místní. Také říkají, že při tomto útoku bylo zabito více než 50 lidí a těla byla naprosto znetvořená. Spousta forenzních prací stále probíhá. My se k nim samozřejmě nepřiblížíme, protože některá nejsou v příliš dobrém stavu,“ vykreslil Pleitgen tísnivou atmosféru.

Ukrajinské úřady oznámily, že Rusové podle nich provedli útok s raketou Iskander. „To je raketa středního doletu s mohutnou bojovou hlavicí, která může napáchat velké škody. Když je svržena na poměrně malou budovu, jako je tato, výsledek můžete vidět právě tady,“ dodal reportér.

K útoku došlo kolem čtvrt na dvě odpoledne ukrajinského času. „Teroristé útočili záměrně v době oběda, aby způsobili maximální počet obětí,“ řekl k tragédii ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov.

K incidentu se na sociální síti Telegram vyjádřil také ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj šlo o „záměrný teroristický útok“. Agresi odsoudil i Bílý dům, OSN, ale i česká diplomacie.

Úřady v Charkovské oblasti mezitím kvůli útoku vyhlásily třídenní smutek.

Na celé svědectví americké CNN se můžete podívat ve videu výše.

Tagy: