CNN: Íránské zbraně budou sloužit také Ukrajině. USA posílají Kyjevu i zabavenou munici

Spojené státy začaly Ukrajině posílat zbraně a munici íránské výroby. Jedná se o část arzenálu zabaveného Íráncům, kteří se jej snažili pašovat do Jemenu. Konfiskaci posvětilo v červenci americké ministerstvo spravedlnosti, píše CNN. USA takto plánují na Ukrajinu dostat zřejmě statisíce nábojů, k tomu samopaly a možná raketomety.

Rusko už dlouhé měsíce využívá na Ukrajině zbraně íránské výroby. Jedná se zejména o kamikaze drony Šáhid-136. Teď ale bude z íránského arzenálu paradoxně čerpat i Ukrajina. USA se totiž rozhodly, že zašlou Kyjevu zbraně, které blízkovýchodní zemi zabavily.

Nabízí se otázka, jak se Spojené státy k íránským zbraním dostaly. Podle Washingtonu jde o arzenál, který Američané a jejich partneři nalezli na lodích, jež se snažily ilegálně dostat zbraně do Jemenu, kde probíhá občanská válka.

Z Íránu na Ukrajinu

„Tato munice byla původně zabavena námořními silami Centrálního velitelství USA z proplouvající lodi Marwan 1, a to 9. prosince 2022. Munice byla převáděna od Íránských revolučních gard Hútíům v Jemenu v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN 2216,“ uvádí se v prohlášení amerického ministerstva spravedlnosti. Informovala o tom americká CNN.

Zbraně jsou skladované v amerických zařízeních na Blízkém východě. Od března letošního roku hledala administrativa prezidenta Joea Bidena legální cestu, jak dostat zbraně na Ukrajinu. Jejich legální konfiskaci v červenci posvětilo ministerstvo spravedlnosti.

Následně se začalo s přípravou odeslání na Ukrajinu. K prvnímu exportu už došlo. Do bitevní zóny Američané odeslali přes milion íránských nábojů. Podle Washingtonu íránské zbraně sice nepomohou Ukrajině uspokojit všechny vojenské potřeby, přesto ale mohou sehrát důležitou roli.

USA navíc usilují o konfiskaci dalších íránských zbraní. Jedná se o více než devět tisíc pušek, 284 kulometů, 194 raketometů, více než 70 protitankových řízených střel a přes 700 tisíc nábojů, které Íránu zabavilo americké námořnictvo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Ukrajinu přichází zima. Válku budou definovat bleskové přepady a boj o zdroje

„Již více než rok jsou íránské bezpilotní letouny v rukou ruské armády používány k útokům a vraždám ukrajinských civilistů. V tom, že Ukrajina využívá zabavené íránské zbraně k obraně svého lidu před zločinnou ruskou invazí a zneužíváním, je poetická spravedlnost. Tato politika navíc může zvýšit tlak na rozvíjející se vztahy mezi Moskvou a Teheránem,“ řekl pro CNN Jonathan Lord, vedoucí pracovník a ředitel bezpečnostního programu pro Blízký východ v Centru pro novou americkou bezpečnost.

K oznámení nečekané americké pomoci dochází jen několik dní poté, co americký Kongres na poslední chvíli vyškrtl miliardy pro Ukrajinu ze zákona o nouzovém financování na příštích 45 dní.

Tagy: