V Rusku hoří dvě ropné rafinerie. Při ukrajinském útoku jsme zničili 19 dronů, hlásí Moskva

Ruská protiletecká obrana v noci na pátek nad územím několika regionů zneškodnila 19 ukrajinských útočných dronů. Podle agentury TASS o tom informovalo ruské ministerstvo obrany. Z Krasnodarského kraje jsou hlášeny požáry ve dvou rafineriích, podle ukrajinských zdrojů vznikly v důsledku úderů vedených z Ukrajiny. Také Rusko pomocí bezpilotních letounů zaútočilo na Ukrajinu, škody jsou hlášeny z Charkovské oblasti.

Moskva uvedla, že dva drony byly zničeny nad Kurskou oblastí, pět nad Brjanskou, čtyři nad Orlovskou oblastí a dva nad územím Krasnodarského kraje ležícího na pobřeží Azovského a Černého moře. Šest dronů ruská armáda sestřelila nad Černým mořem.

ČTĚTE TAKÉ: Bizarní dohra dopingové aféry. Do dortu mi spadl dědečkův lék, tvrdí ruská krasobruslařka

V Krasnodarském kraji podle zdrojů RBK Ukrajina útočné drony zasáhly rafinerie ve městech Ilskij a Afipskij na jihozápad od Krasnodaru. V prvním podniku podle ukrajinské strany vypukl rozsáhlý požár v jednotce pro primární zpracování s kapacitou 3,6 milionu tun ropy ročně. Tato rafinerie se stala několikrát cílem útoku už loni. Následky útoku na druhou rafinerii se upřesňují, uvádí RBK Ukrajina. Cílem těchto ukrajinských operací je zkomplikovat zásobování ruských invazních jednotek pohonnými hmotami.

Gubernátor Orelské oblasti Andrej Klyčkov informoval, že drony mířily na energetickou a teplárenskou infrastrukturu.

Ukrajinská protivzdušná obrana podle telegramového kanálu RBK Ukrajina informovala, že v noci na pátek zneškodnila deset z 16 ruských bezpilotních letounů typu Šáhed. Zničila je nad územím Mykolajivské, Chersonské a Charkovské oblasti. Informace o případných škodách nejsou k dispozici.

Šéf vojenské správy Charkovské oblasti Oleh Syněhubov na telegramu napsal, že v tomto regionu na severu Ukrajiny Rusko útočilo nejméně sedmi drony na město Zmijiv. Hasiči vyjeli k požáru hotelu a na letní zahrádce restaurace. Poškozeny byly tři automobily. Zranění utrpěl 47letý civilista, zdravotníci ho ošetřili na místě. Při jiných útocích byly poškozeny obytné domy, rekreační objekt a jídelna, uvedl Syněhubov.

Rusko s nasazením dronů útočí na ukrajinské území prakticky každou noc. Cílí především na energetickou infrastrukturu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Naděždin nesmí kandidovat na ruského prezidenta. Politik bude proti verdiktu komise bojovat

Tagy: