Žokej popsal fatální kolizi na Taxisu: Nechápu, proč tam jeli všichni. Stuke byl výborný kůň

Nejvíce pádů se odehrálo na Taxisově příkopu.

Velká pardubická 2023

Zkušený žokej Marek Stromský si byl před nedělním závodem Velké pardubické vědom toho, že s dvanáctiletým koněm Starem musí být v klidu a držet se vzadu. Před jeho zraky se odehrál nešťastný incident na překážce Taxis, kde došlo k děsivé kolizi několika koní. Stuke si na Taxisu bohužel přivodil fatální zranění. Stromský celý karambol sledoval a nechápal, že všichni jeli na prostředek, řekl v rozhovoru pro iSport.cz.

V sobotu se Marku Stromskému se Starem podařilo na Velké pardubické dorazit do cíle jako třetí. Pro osm závodících se stal osudným Taxisův příkop, Stromský překážku ale zvládl, protože se Starem najížděli zezadu a jako poslední. Díky tomu měl také přehled a mohl sledovat, jak probíhala hromadná kolize, která téměř z kraje vyřadila několik účastníků dostihů. Pro Stuka se pak jednalo o poslední překážku v životě. V důsledku fatálního zranění zemřel.

ČTĚTE TAKÉ: Taxisův příkop? Zvrácenost a týrání, řekl Kalousek ke smrti koně. Lidé volají po rušení skoku

„Divím se. Chtěl jsem jet na prostředek, myslel jsem si, že si to kluci rozvrhnou, protože Taxis je široký dost. Překvapilo mě, že jeli všichni na prostředek, tak jsem jel napravo a měl jsem tam volno. Ostatním se to nevyplatilo, protože byli uprostřed a tam byla skrumáž. A bohužel, stalo se, co se stalo. Všiml jsem si, že Martin Liška zůstal ležet, snad bude v pořádku,“ popsal pro iSport.cz zkušený žokej, který závodil na Velké pardubické podvacáté.

Během nájezdu na Taxis Stuke nečekaně zakřižoval. Těsně před odrazem na čtvrté z 31 překážek vjel do cesty ostatním. Stromský na začátku sezony jezdil v sedle Stuka a považoval ho za jednoho z tajných favoritů. „Strašně dobrý kůň, dával skvělé výkony,“ myslí si Stromský.

„Říkal jsem si, že ho berou horkou jehlou, překážky jsme začali zjara, šel dobře dvě trojky, pak hned dostal těžký dostih, dvakrát chyboval. Myslel jsem, že to letos na Velkou nebude. Ale poslední kvalifikaci zaběhl dobře. Uměl akceptovat tempo,“ podotkl.

Pro Stromského se dostih jinak vyvíjel skvěle. Byl sice trochu napínavý, protože se jim do cesty pletli prázdní koně, ale nakonec se mu podařilo dojet do cíle bez problémů. „Měl jsem spíš strach, aby nepřišla kolize, aby nás nevytáhnul prázdný kůň. Star super skákal. Vyhnuli jsme se kolizím, dával jsem si na to pozor. Ve finiši už jsem chvíli věřil, že to vyjde, ale přišli lepší koně. Užívám si to, třetí místo je krásné a Star podal super výkon,“ doplnil žokej.

Tagy: