ANALÝZA: Ukrajinský úder za hranicemi zostuzuje Rusko. Je zoufalstvím nebo inspirací?

Ukrajinci dál útočí na Rusko

Útok Ukrajinců v Kurské oblasti

Ukrajinská spanilá jízda do ruské Kurské oblasti může znamenat novou fázi války, uvádí v analýze americká stanice CNN. Útok inspiruje ukrajinské vojáky a Rusové si uvědomují, že v bezpečí nejsou ani doma. Na druhou stranu se může jednat o akt zoufalství. Nesmí se zapomenout, že Rusko dříve slibovalo za útok na své oficiální území drsnou odvetu, která by mohla být i jaderného charakteru.

Síly bojující za Kyjev sice už podnikaly drobné ofenzívy na území Ruska, ale jednalo se doposud o ruské občany bojující za svržení režimu autoritářského prezidenta Vladimira Putina.

ČTĚTE TAKÉ: Ruský paradox. Kreml si stěžuje, že na něj Ukrajina útočí, a volá po mezinárodním odsouzení

Vojáci ukrajinské armády přímo v Rusku? To je novinka, která silně rezonuje i v Kremlu. Aby také ne. Ruský prezident v únoru 2022 od svých generálů slyšel, že Ukrajinci se po zahájení invaze zhroutí v řádu několika málo týdnů. Samozřejmostí mělo být získání celého Donbasu i dobytí Kyjeva a dalších velkých měst.

Realita je zcela odlišná. Nejen, že se Ukrajinci brání již třetím rokem a Kyjev nikdy nebyl dobyt. Nyní podnikají nájezdy i přímo na oficiální ruské území. Kreml tak cítí čím dál větší potupu. A stud Moskvy je zároveň vzpruhou pro ukrajinské vojáky, jejichž morálka potřebuje zoufale posilnit.

Je tu navíc ještě jeden faktor. Ukrajinci mistrně využili moment překvapení a to až tak, že v údivu jsou podle všeho i ukrajinští spojenci ze Západu. Podle všeho se Kyjevu podařilo operaci v Rusku utajit až do samého zahájení. A to byl doposud Kyjev kritizován, že na frontě postupuje až příliš pomalu a hlavně konzervativně. Nynější úder byl všechno, jenom ne to.

CNN zmiňuje, že ve hře rozpoutané nejvyšším ukrajinským generálem Oleksandrem Syrským může být ještě více. Nejen, že útok zostuzuje Rusy a zasazuje ránu jejich morálce, ale navíc se u místa, kde se v zemi aktuálně bojuje, tedy poblíž obce Sudža, nachází terminál s plynem, který je pro Rusko velmi potřebný. Dodává tudy do Evropy, což pro něj znamenalo velmi lukrativní prostředek, který mohl následně směnit za peníze potřebné na výzbroj apod.

Pokud Ukrajinci získají či zničí tento terminál, pro Rusy to bude znamenat ošklivou ránu. Mimo to se podle americké zpravodajské stanice začalo pochybovat o velení Syrského. Nynější úder by mohl vrátit ukrajinským důstojníkům důvěru.

Rusové žádají Putina o pomoc

Akce Ukrajinců ovšem může podle CNN znamenat i něco jiného než inspirující či strategický útok, a sice akt zoufalství. Také je vhodné připomenout, že Rusko slibovalo, že pokud vojáci jiného státu zaútočí přímo na jeho oficiální území, odpoví klidně i jadernou raketou.

Tak či onak je ale jisté, že Moskvu ukrajinský útok na ruské území tvrdě a nečekaně zasáhl. Kromě ztráty vlastního domácího území, vojáků a mezinárodní ostudy se projevuje také fragmentace mezi Rusy.

Tu de facto dokumentují sami obyvatelé Kurské oblasti, kteří poslali video samotnému Putinovi, ve kterém ho žádají o pomoc. Tvrdí přitom, že je Putin svými generály nedostatečně či zcela mylně informován o situaci, a že věci rozhodně nejsou pod kontrolou. „Kvůli těmto lžím místní obyvatelé umírají. Náčelník generálního štábu vám řekl, že situace je pod kontrolou, ale jen dnes se v Sudžanském a Koreněvském okrese intenzivně bojuje,“ hlásal na videu, které se nyní šíří na sociální síti Telegram, jeden z Rusů.

Tagy:
válka Vladimir Putin CNN Moskva Ukrajina inspirace Kursk Rusko Kyjev ozbrojený konflikt Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu Kurská oblast Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj