Prokletý Kursk opět drolí image Putina. Proč je pro něj akce Ukrajinců mimořádně nebezpečná?

Ruský prezident Vladimir Putin

Ukrajinský útok na Rusko

Vpád Ukrajinců do Ruska drolí Putinovu image a odhaluje slabost ruské armády i jeho samotného. Kyjev má, zdá se, v ruské Kurské oblasti konkrétní cíl pro vyjednávání s Kremlem. Ukrajinský politolog Maxim Jali v rozhovoru pro CNN Prima NEWS popsal, čeho chtějí Ukrajinci docílit, i to, jak celou akci vnímá veřejnost a vojáci.

Nad krajinou se vznáší vrtulník. Prudkým manévrem se otočí a z kabiny jsou vidět následky bojů. Na tahači stojí dva tanky. Jejich krunýř se ze zelené změnil na černou. Se vší pravděpodobností byla ruská technika přepadena ukrajinskými silami, které provedly úspěšný vpád do ruské Kurské oblasti.

ČTĚTE TAKÉ: Ruský paradox. Kreml si stěžuje, že na něj Ukrajina útočí, a volá po mezinárodním odsouzení

Na asfaltové silnici stojí skupina asi čtyř desítek mužů. Nejprve zdvihají ruce a zdávají se. Potom si pod namířenými kalašnikovy lehají na vozovku. Válka pro ně skončila, aniž by se ji oficiálně zúčastnili. Jsou živí. Ale zajatí. Má se jednat o ruské obránce hraničního přechodu Sudža na čáře mezi Ruskem a Ukrajinou. Byli první na ráně. A měli štěstí, že přežili.

„Naše pohraničníky obklíčila ukrajinská armáda s tanky. Našim došla munice. Byli odříznuti a nikdo jim nepomohl. Chtěli na sebe přivolat palbu, ale nikdo jim neodpověděl. Proto se rozhodli zachránit život zelenáčům ze základní služby a vzdali se,“ popisuje situaci prokremelská blogerka Anastasija Kaševarovová.

Prokletý Putinův Kursk

Ruští váleční blogeři připouští, že se nedaří zastavit ukrajinský vpád do ruské Kurské oblasti. Čtvrtým dnem pokračuje útok ukrajinské armády na ruském území. A k nespokojenosti Vladimira Putina se ukrajinským silám zatím daří dobyté území udržet a rozšiřovat. Hovoří se o tom, že mají kontrolovat více jak 400 kilometrů čtverečných. A to za pouhých několik dní.

Kursk je pro Vladimira Putina prokletý. Před čtyřiadvaceti lety došlo v Barentsově moři k potopení stejnojmenné jaderné ponorky. Putinova reakce na tragédii, která připravila o život 118 mužů na palubě, odhalila cynismus, s kterým následně bude bezmála čtvrt století Rusku vládnout.

Nyní Putinovi ukrajinský vpád do Kurské oblasti dělá snad mnohem větší vrásky. Nepřítel, který by měl být drcen na vlastním bojišti, pronikl na ruské území a ruská armáda ho nemůže nejen odrazit zpět, ale ani zastavit.

Vladimira Putina tlačí čas. S každou hodinou, co Ukrajinci posilují svou přítomnost na ruském území, se více a více drolí jeho image vůdce, který je schopen bránit svůj lid. Rusové, žijící v iluzi, že válka je kdesi tam daleko za horizontem, si to ještě neuvědomují. Ale prozření může přijít náhle. A to je pro pána Kremlu mimořádně nebezpečné.

Rusové situaci podcenili

Ukrajinci provedli podobnou operaci jako předloni v Charkovské oblasti. Podařilo se jim najít slabá místa na druhé straně hraniční čáry v Kurské oblasti. Podnikli výpad a když zjistili, že jim nikdo neklade odpor, ve svém pečlivě připravovaném útoku pokračovali dál.

Rusové doplatili na nepřipravenost. Nepočítali s takovým vývojem události. Ruskou hranici s Ukrajinou, a to není státní tajemství, hlídá pohraniční stráž spadající pod tajnou službu FSB. A také příslušnici ruských ozbrojených sil na základní službě. Jinými slovy „mladá ucha“.

Ruská hranice zároveň není opevněna žádným souvislým protitankovým valem a rozsáhlým minovým pásem, jako takzvaná Surovikinova linie, na níž loni v létě během neúspěšné protiofenzivy narazili Ukrajinci v Záporožské oblasti.

Ukrajinské síly, které pronikly do Kurské oblasti, obcházely nebo obkličovaly ruské opěrné body a dostávaly se takřka bez odporu hlouběji do ruského území.

Ruští váleční blogeři uvádí, že hlavním problémem ruských sil při obraně Kurské oblasti zůstává i po čtyřech dnech rozptýlenost jednotek a nedostatek potřebných sil k zastavení ukrajinského průniku.

Na ruských sociálních sítích se objevují informace, že v Kurské oblasti nečelí ukrajinskému vpádu pouze pozemní síly ruské armády, ale všichni vojáci, kteří mohou držet v rukou zbraň. Nedaleko obce Koreněvo, ležící zhruba 30 kilometrů vzdušnou čarou od rusko-ukrajinské hranice, byli do bojů s Ukrajinci nasazeni příslušníci ruských vzdušných sil z nedalekých letišť. Pozemní personál, radisté, ale údajně i jeden pilot.

Obsadí Ukrajinci jadernou elektrárnu?

Pro Rusko je situace velmi nepříjemná. Kromě pravidelných jednotek ruské armády do Kurské oblasti zamířily i bývalí vagnerovci z První útočné jednotky. Tedy Prigožinovi ostřílení veteráni. Rovněž se objevila informace, že se do bojové zóny na ruském území vydává Africký sbor, což je žoldnéřská organizace ruského ministerstva obrany, která má z Afriky vytlačit pozůstatky Vagnerovy skupiny.

„Předpokládám, že ukrajinská armáda má minimální a maximální cíl. Maximálním cílem je přirozeně obsazení Kurské jaderné elektrárny. Ta potom může být použita k výměně za Rusy obsazenou Záporožskou jadernou elektrárnu. Minimálním cílem je roztažení fronty, a také ukázat, že Ruská federace není schopna se bránit a že Putin je slabý a nedokáže odrazit ukrajinský útok,“ říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Maxim Jali, profesor mezinárodních vztahů kyjevské Národní letecké univerzity.

Jak Jali podotýká, jedná se o první pozemní vpád na ruské území od konce druhé světové války. Pro Vladimira Putina, který rád operuje s historickými tématy, to je velmi nepříjemný políček. Obzvlášť za situace, kdy by se mohlo, přinejmenším na Západě a samozřejmě v Rusku zdát, že Kyjev nemůže čelit ruskému tlaku na frontě.

„Je to ukrajinský asymetrický úder, jehož cílem je zlepšit si pozice během případného vyjednávání,“ dodává.

Ukrajinský politolog se nedomnívá, že vpádem do Kurské oblasti může přinutit ruského agresora zastavit válku, Kyjev však dělá vše proto, aby během případných diplomatických jednání měl co nejsilnější pozici.

„Dokud se Rusku daří využívat své převahy na bojišti a obsazovat stále více ukrajinského území, tak nebude chtít jednat o podmínkách, které jsou pro Ukrajinu akceptovatelné,“ myslí si Jali.

Ukrajinský expert říká, že vpád ukrajinských sil do ruské Kurské oblasti je v zemi vnímán mimořádně pozitivně. Ukrajinci na podobné dobré zprávy dlouho čekali.

„Operace v ruské Kurské oblasti je vnímána mimořádně kladně, protože je to po dlouhé době, od léta 2023, co jsme zahájili operativní ofenzivní operaci. Navíc, jak uvádí britský deník The Daily Telegraph, za osmačtyřicet hodin se nám podařilo obsadit větší území, než jsme vybojovali za celou kampaň v rámci protiofenzivy v roce 2023. Proto v současné době operace našich sil v Kurské oblasti zvyšuje morálku nejen ukrajinské armády, ale celé ukrajinské společnosti,“ uzavírá Maxim Jali.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tajná mise Ukrajinců u Krymu. Speciální jednotka nepříjemně překvapila Rusy, tvrdí Kyjev

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda Ukrajina Kursk Jiří Just Rusko Kyjev ozbrojený konflikt Maxim Jali Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Kurská oblast konflikt, válka a mír