Pozor na zpochybnění voleb, varoval ústavní právník Gerloch. Od opozice očekává fígl

Ústavní právník Aleš Gerloch

Není otázkou, zda se zákon o korespondenční volbě dostane k Ústavnímu soudu, otázkou je kdy, uvedl ústavní právník Aleš Gerloch. V pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS navíc upozornil, že přezkoumání ústavnosti zákona není možné dříve, než je zákon platný.

Od středy probíhají v Poslanecké sněmovně tvrdé obstrukce od opozice. Ta se rozhodla blokovat projednání a zástupci hnutí ANO a SPD vystupují s dlouhými projevy. Jedním z rekordmanů se stal předseda SPD Tomio Okamura, který ve čtvrtek řečnil téměř 11 hodin.

ČTĚTE TAKÉ: Boj o korespondenční volbu. Česko jde v Evropě proti proudu, jaká jsou pro a proti?

„Argumentace v tomhle není jednoznačná, převážně se ale argumentuje těmi ústavně-právními argumenty,“ sdělil Gerloch a poznamenal, že se jen mlčky čeká na to, až celá záležitost skončí u Ústavního soudu.

„Problém je, že tam není horní časový limit, a tak se může stát, že se bude čekat ze strany opozičních poslanců na to, až budou korespondenční volby vyhlášeny, a pak na poslední chvíli, pár měsíců před volbami, to podají Ústavnímu soudu, který v tu chvíli bude pod časovým tlakem, aby rozhodl rychle,“ upozornil.

Stane-li se tak, může podle Gerlocha dojít ke zpochybnění voleb. „A to nikdy není dobré, ať už je to předem, anebo dokonce následně, což je samozřejmě ještě horší,“ dodal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: „Kalda“ je vtipný a krásně mluví, překvapil Babiš chválou rivala. Kalousek ji neocenil

Tagy:
opozice Ústavní soud korespondenční hlasování politika právo vláda Aleš Gerloch