Nacher: Zpoplatnění vjezdu do centra je vrtění psem. Zklidnění je nutné, namítá starostka

Doprava na Smetanově nábřeží

Nacher a Radoměřská o zpoplatnění vjezdu do centra Prahy

Zklidnění centra Prahy je podle starostky Městské části Praha 1 Terezie Radoměřské (TOP 09) bezpodmínečně nutné. Řekla to ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že jednou z možných cest je zpoplatnění vjezdu. Podle zastupitele Prahy Patrika Nachera (za ANO) je to ale úplně mimo, jelikož je nejdříve potřeba dokončit zásadní dopravní stavby. Názory náměstka pražského primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti), že v jiných městech zpoplatnění funguje, pak označil za demagogii.

Městská část Praha 1 by ráda zpoplatnila vjezd do centra. „Předpokládáme, že je to jedna z možných cest a my ji vidíme jako velmi pozitivní. Jsme přesvědčeni, že zklidnění celé této oblasti je bezpodmínečně nutné. O zklidnění centra už se mluví dlouho a mluvit takhle můžeme ještě 20 let. To, na čem jsme se dohodli s hlavním městem, vychází z vládního prohlášení koalice, která zamýšlí centrum zklidnit,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS starostka Městské části Praha 1 Terezie Radoměřská (TOP 09).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mrzačení dopravy v Praze, či nutnost? Politici se přou o zpoplatnění vjezdu do některých ulic

Zásadně proti zpoplatnění je ale pražský zastupitel Patrik Nacher (za ANO). „Tohle vůbec není na stole. Je to typické vrtěti psem. Měli bychom se bavit o věcech, které jsou před námi, například o obří zakázce na metro D. Tohle je fakt úplně mimo. Jak už řekli i odborníci, nelze to zpoplatnit v rámci jedné městské části, pak to začnou dělat ostatní,“ podotkl Nacher s tím, že je potřeba vyřešit parkování a dokončit infrastrukturní stavby.

Hřib zpoplatnění hájí

Náměstek pražského primátora pro dopravu Hřib ale namítá, že zpoplatnění v jiných městech funguje. „Je to řešení, které se běžně používá v jiných městech České republiky, například v Karlových Varech. Ostatně i na Kladně to zvládli zavést, nevidím důvod, proč by to měl být problém,“ řekl Hřib.

Jeho slova ale Nacher označil za demagogii. „Řekne, že je to běžné a pak dá dva příklady z iks stovek měst. Z jednoho příkladu nevyplývá, že je to běžné. Argument to není. O zpoplatnění se můžeme bavit od momentu, kdy budou dokončeny alternativní trasy,“ řekl Nacher.

Radoměřská ale míní, že nemá smysl čekat, až bude zpoplatnění běžné. „Je velmi smutné, že zastupitel hlavního města čeká, až to bude někde běžné. Praha má přece na to, aby byla tahounem moderních změn, a pokud už existují města, kde se to podařilo, tak proč se tam nepodívat a neinspirovat se,“ uvedla starostka Prahy 1.

Tagy: