Spor o vstupné na Pravčickou bránu: Je to ostuda a investice nikde, zlobí se senátor

Na Pravčické bráně se platí vstupné.

Vstupné na Pravčickou bránu

Už za dva týdny začíná turistická sezóna v Národním parku České Švýcarsko. S tím se znovu otevřela otázka, proč vlastně soukromá společnost vybírá peníze za vstup k Pravčické bráně. Jak zjistila redakce CNN Prima NEWS, lístek si můžete výrazně levněji koupit přes internet.

K největší přírodní pískovcové bráně v Evropě se dostanete pěšky zhruba za hodinu. Pak ještě musíte projít přes turnikety Sokolího hnízda, postaveného roku 1881. Výletní zámeček i přilehlý pozemek současní vlastníci koupili ještě před vznikem národního parku a za průchod k Pravčické bráně vybírají poplatek.

ČTĚTE TAKÉ: Turistický skvost Malajsie chystá novinku. Dechberoucí komplex s chrámem získá eskalátor

„Za vstup do areálu Pravčické brány se vybírá už od konce 19. století,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Matěj Huleš, partner společnosti, která areál vlastní. Vstupné vyjde na místě na 95 korun, děti a studenti zaplatí 30 korun. Když si ho ale zakoupíte předem přes internet, výrazně ušetříte. „Vstupné začíná na symbolických 10 korunách a mění se v čase. Čím více lidí na Pravčické bráně je, tím je vstupné dražší. Místo má jasně danou kapacitu, nechceme ho přetěžovat,“ dodal Huleš.

Některým politikům se ale výběr peněz za průchod k přírodnímu divu nelíbí. „Situace kolem vstupu a přístupu k Pravčické bráně je dlouhodobě ostudná. Stav brány a Sokolího hnízda je žalostný, ani to, co se vybere na vstupném, se neinvestuje do samotného objektu,“ uvedl senátor Zdeněk Linhart (STAN).

Jak se přesvědčila redakce CNN Prima NEWS, opravuje se nejen pískovcová fasáda zámečku, ale i jeho vnitřek a okolí. Další jeden a půl milionu korun přislíbili majitelé dát na opravu přístupových cest. Komu by se přesto nechtělo vystoupat až k Pravčické bráně, může si ji brzy prohlédnout i z dálky. „Pravčická brána je přístupná jak ze směru od Hřenska, tak z Mezní louky alternativní Mlýnskou cestou, na které letos chystáme stavbu vyhlídkové plošiny, která bude i bezbariérová,“ popsal mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Celý areál Pravčické brány se otevírá už 28. března.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Neukázněných turistů na Šumavě přibývá. Tučná pokuta hrozí i za selfie mimo povolené trasy

Tagy: