Co Vás pálí - Pesticidy v jídle
Čtvrtina potravin obsahuje stopy alespoň dvou pesticidů. V některých případech jich může být i deset, tvrdí lékař!
Přestože se některé pesticidy, tedy látky na zabíjení plevelů a škůdců, objevily na seznamu rakovinotvorných látek, stále se používají, jako by tomu tak nebylo. Své o tom ví Dewayne Lee Johnson, bývalý správce školního hřiště v San Francisku. Denně používal herbicid na likvidaci plevele, Roundup. Teď umírá na Non-Hodgkinovův Lymfom a soudí se s výrobcem herbicidu o 289 miliónů dolarů. Pesticidy se ale do lidského těla mohou dostávat i prostřednictvím zemědělských plodin, které jsou těmito a podobnými látkami ošetřovány. Pro pořad „CO VÁS PÁLÍ“ to potvrdil lékař Miroslav Šuta: „Čtvrtina potravin obsahuje stopy alespoň dvou pesticidů, ale v některých případech jich může být pět, deset.“ Podle některých studií mohou pesticidy způsobovat mnoho zdravotních obtíží.
„Je to látka určená k zabíjení. Může narušovat hormonální systém, nervový systém, zvyšovat riziko nemocí srdce nebo cukrovky. I některé typy rakoviny jsou spojené s vlivem pesticidů.“ říká lékař a expert v oblasti vlivu životního prostředí na zdraví Miroslav Šuta.
Na celém světě je povoleno víc než tisíc pesticidů. Celá řada z nich se dostává i do našeho jídelníčku. Nikdo v dnešní době nedokáže říct, co s námi tento smrtící koktejl udělá. Jde to ale i jinak. Jak se vyhnout pesticidům se dozvíte v dalším dílu pořadu CO VÁS PÁLÍ už ve čtvrtek 6.9. ve 20:15 na webu primazpravy.cz a facebooku: Zpravodajství FTV Prima.