Zpřísněná VÝSTRAHA: V Česku hrozí mohutná vichřice, srážky budou dál zvedat hladiny řek

silný vítr

Aktualizovaná výstraha před povodněmi a silným větrem

Experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zpřísnili výstrahu před silným větrem. Na jihu Moravy a v části Českomoravské vrchoviny nabere na síle, v nárazech tak může dosáhnout rychlosti až 110 km/h, což podle Beaufortovy stupnice odpovídá mohutné vichřici. Experti z ČHMÚ rovněž upřesnili výstrahu před povodňovými jevy, pro nejohroženější lokality však stále zůstává nejvyšší stupeň nebezpečí. Informovali o tom na sociální síti X.

„Tlaková níže Boris nadále přináší na naše území vydatný a trvalý déšť a zejména do jihovýchodní poloviny území a do oblastí na severu a severovýchodě extrémní srážkové úhrny,“ připomněli experti a potvrdili, že vliv tohoto jevu bude trvat minimálně do konce neděle.

K TÉMATU: Krizi zvládneme a budeme ještě silnější, řekl Pavel. Vyjádřil uznání vládě i záchranářům

Na většině území již napršelo 50 až 150 milimetrů, a to kromě západu a severozápadu Čech, kde jsou srážky slabší. V Novohradských, Orlických a Jizerských horách meteorologové zaznamenali přes 150 milimetrů, podobnou hodnotu naměřili i na území Českomoravské vrchoviny v Pardubickém kraji a na Ostravsku. Nejvíce napršelo v Krkonoších a Jeseníkách, kde již napršelo 200 až 250 mm srážek.

Situaci bude nedále komplikovat silný vítr, který zvýrazní extrémní úhrny. V nižších a středních polohách dosáhne rychlosti 70 km/h, „na horách a v exponovaných polohách“ může nabrat na síle do hodnoty kolem 110 km/h, což podle Beaufortovy stupnice odpovídá mohutné vichřici. Vysoký stupeň nebezpečí začne podle ČHMÚ od sobotních 15:00 do nedělního poledne.

Odborníci nadále předpovídají výrazné zvyšování hladiny řek. „Nejvyšší vzestupy s četným překročením třetího stupně (ohrožení) a případně i 50letých průtoků předpokládáme během soboty a neděle na tocích, které odvodňují Jeseníky, Opavsko a Ostravsko,“ informovali v příspěvku.

Podobná situace se týká toků, které odvodňují oblast hor na severovýchodě našeho území. Kritický stav očekávají na Českomoravské vrchovině, v jižní polovině Šumavy a v Novohradských horách.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Toky se vylévají z koryt, scénáře se naplňují. Na pomoc zasaženým povodněmi vznikla sbírka

Tagy: