Velká voda je připravila o domov. Na pomoc lidem zasaženým povodněmi vznikly sbírky

Pohled na město Jeseník poté, co se jím prohnala velká voda, 15. září 2024.

Pomoc pro lidi zasažené povodní

Nejčernější scénáře se naplnily a Českou republiku sužují ničivé povodně. Nejkritičtější je situace v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, kde byl vyhlášen stav nebezpečí. První domy ničivý živel strhl na Jesenicku, například v obci Jeseník. Na pomoc obětem tak vznikla ve spolupráci platformy Znesnáze a neziskové organizace ADRA sbírka. Další pomoc spustila Diakonie ČCE, Člověk v tísni, Český červený kříž nebo Donio.

„Černé předpovědi meteorologů se bohužel naplnily a na několika místech v republice udeřily ničivé povodně. ADRA pomáhá se zajištěním základních potřeb obyvatelům zasaženým touto mimořádnou událostí. Finanční pomoc je v tuto chvíli nejefektivnější způsob pomoci,“ uvádí se na stránkách platformy Znesnáze.

ČTĚTE TAKÉ: Bělá se vylila z koryta a zaplavuje domy. Přes 60 tisíc domácností je bez proudu

Zdůrazňují, že jim záleží na tom, aby se „podařilo dopady katastrofy na životy zasažených obyvatel minimalizovat“. „Výtěžek z této sbírky půjde na nákup potřebného vybavení pro odklízení škod a na zajištění základních životních potřeb obětí povodní,“ doplnili.

Pokud i vy chcete sbírku podpořit, můžete tak učinit na platformě Znesnáze. „Děkujeme, že jste tu,“ doplnili zakladatelé. Lidé do pondělního dopoledne prostřednictvím platformy zaslali více než 200 tisíc korun. Samotná veřejná sbírka organizace Adra do pondělního rána vynesla další více než tři miliony korun.

Pomoc pro poškozené spustilo také Středisko humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE. Finanční prostředky lze posílat na účet číslo 2100691426 / 2010 (bez variabilního symbolu) nebo přes formuláře na dárcovském portálu Darujme.cz.

Dárci mohou pomoci i prostřednictvím dárcovské SMS zaslané na telefonní číslo 87 777 ve tvaru:

  • DMS DIAKONIEPOMOC 60
  • DMS DIAKONIEPOMOC 90
  • DMS DIAKONIEPOMOC 190

Cena DMS je 60, 90 nebo 190 korun. „V následujících dnech budeme v úzkém kontaktu s IZS a krizovými štáby. Dobrovolníci Diakonie jsou připraveni v zasažených oblastech po pokynu krizových štábů monitorovat vzniklé škody, poskytovat první psychosociální pomoc a krizové intervence,“ uvedl Dalibor Hála, mluvčí Diakonie ČCE. Dárci na účet nebo nebo prostřednictvím dárcovských textových zpráv dosud zaslali 1,2 milionu korun.

Do pomoci se zapojují další neziskové organizace. Například Člověk v tísni uvolnil milion korun, zaměstnanci už v sobotu připravili potravinové balíčky pro lidi, kteří skončili v náhradním ubytování v Jeseníkách. Odborníci poskytují konzultace a krizovou intervenci. I zde je spuštěna sbírka, kam lidé mohou zasílat finanční dary. Lidé již za 24 hodin zaslali 24 milionů korun.

„V současné době naše oblastní spolky zejména staví nebo již obsluhují evakuační centra anebo provozují nouzové ubytování, a to převážně v Moravskoslezském, Olomouckém a Libereckém kraji," řekla mluvčí Českého červeného kříže Lenka Hlavatá. I zde byla spuštěna veřejná sbírka. Finanční příspěvek v libovolné výši mohou lidé zasílat také přímo na účet 333999/2700, variabilní symbol 2404. Český červený kříž dosud shromáždil téměř 1,6 milionu korun.

Sbírku na pomoc postiženým popovodněmi spustila 15. září také platforma Donio. „Českou republiku v těchto dnech zasáhly povodně, které mohou v následujících dnech významně ovlivnit životy mnoha lidí. Ačkoli škody zatím nejsou tak rozsáhlé jako při ničivých povodních v letech 1997 a 2002, situace se může rychle změnit,“ uvádí na svých stránkách, kde mohou lidé přispívat libovolnou finanční částkou. Do pondělního dopoledne lidé zaslali více než 1,3 milionu korun.

Pomoci lze i materiálně, a to skrze potravinové banky. Na tento způsob pomoci upozornil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Potravinové banky pomáhají členům IZS i lidem, které zasáhla povodeň. Jejich čas přijde hlavně po opadnutí vody. Už nyní ale avizují, že jim chybí především balená voda nebo polévky a těstoviny do hrníčku.“ uvedl ministr na sociálních sítích. Seznam krajských potravinových bank a kontakt na ně naleznete ZDE.

Na téma pomoci se vyjádřil také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Stejně jako dříve premiér Petr Fiala (ODS) připomněl, že po ničivých povodních mohou lidé žádat o dávku mimořádné okamžité pomoci. Zde najdete, jaký je postup, na co mají lidé nárok a na co si dát podle Rakušana pozor.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Když vám domov vyplaví velká voda. Kam a kdy se v případě škod obrátit?

Tagy:
silnice povodeň katastrofa pomoc sbírka Bílina povodně Česko přírodní katastrofa ADRA okres Jeseník Novohradka Smědá Višňové katastrofy, nehody a mimořádné události Poustka