Plavkyně přišla o část ruky, další má vážná zranění. Na Floridě opět útočili žraloci

Úřady na pobřeží severozápadní Floridy vyzvaly návštěvníky pláží k ostražitosti poté, co žraloci při dvou samostatných útocích napadli tři plavkyně. Jedné ženě museli lékaři amputovat část ruky poté, co ji v pátek pokousal žralok v okrese Walton. O necelé dvě hodiny později na jiné pláži o čtyři kilometry dál na východ napadli žraloci dvě dívky, které byly s přáteli po pás ve vodě. Jedna z dívek utrpěla vážná poranění nohy a ruky, zatímco druhá má lehčí zranění nohy, uvedl web BBC News s odkazem na hasiče.

Bezpečnostní složky v pátek hlídkovaly na člunech a některé pláže byly uzavřeny, i když v sobotu se znovu otevřely s fialovými vlajkami varujícími před možným nebezpečím.

ČTĚTE TAKÉ: Odveta za odpadky z KLDR. Jihokorejští aktivisté vyslali na sever balóny s letáky i K-popem

První incident se odehrál v pátek brzy odpoledne, když byla poblíž pláže WaterSound Beach napadena asi 45letá žena, uvedli hasiči z okrsku South Walton. Utrpěla „kritická zranění“ kyčle a levé ruky a byla letecky převezena do nemocnice, uvedl web BBC News.

Část ruky jí musela být amputována, uvedl později na tiskovém brífinku velitel hasičů Ryan Crawford. Druhý útok na dvě asi patnáctileté dívky se stal zhruba o dvě hodiny později poblíž pláže Seacrest, dodali hasiči.

„Prosíme, plavte opatrně, respektujte záliv, zůstaňte hydratovaní a dávejte pozor na své blízké,“ uvedl hasičský okrsek South Walton na sociální síti X.

Úřad šerifa okresu Walton v sobotu na X informoval, že při hlídkování spatřili strážci na pláži Santa Rosa 4,2 metru dlouhého žraloka kladivouna. Policisté však zdůraznili, že to není nic neobvyklého. „Chceme zopakovat, že žraloci jsou v zálivu vždy. Plavci a návštěvníci pláží by měli být při koupání opatrní a dávat pozor na své okolí,“ upozornili.

Útoky v pobřežních vodách

Podle mezinárodní databáze International Shark Attack File (ISAF) Floridské univerzity je každoročně na celém světě zaznamenáno přibližně 70 až 100 útoků žraloků, které mají za následek asi pět úmrtí. Za loňský rok ISAF eviduje 69 nevyprovokovaných kousnutí člověka žralokem a 22 vyprovokovaných útoků.

Na Floridě nejčastěji útočí žraloci z řádu modrounovitých, kteří mají rádi teplá moře. Patří mezi ně takové druhy jako žralok bělavý nebo černocípý. K většině útoků dochází v pobřežních vodách, obvykle v blízkosti písečných náplavů, kde se žraloci živí a kde mohou při odlivu uvíznout.

V tomto ročním období se malé ryby pohybují v hejnech v blízkosti pobřeží, což mohlo přispět k pátečním útokům, naznačil úřad šerifa. Podle webu CBS News byla anomálií také doba útoků uprostřed odpoledne.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Drama během závodu v USA. Syn zachránil život svému otci, první pomoc se naučil týden předtím

Tagy: