Drama během závodu v USA. Syn zachránil život svému otci, první pomoc se naučil týden předtím

Rafael Ruggieri zkolaboval během půlmaratonu, život mu zachránil jeho 18letý syn Isaac

Muž zkolaboval během maratonu, život mu zachránil syn

Dramatické chvíle nastaly během půlmaratonu, který se konal v americkém státě Illinois. Jeden z běžců zhruba v polovině závodu zničehonic zkolaboval. Život mu zachránila pohotová reakce jeho syna. Ten se přitom první pomoc naučil jen krátce před incidentem, informují místní média.

„Otec padl na kolena, pak na ruce a pak na obličej. Myslel jsem si, že prostě omdlel, jako se to stalo předtím,“ popsal začátek děsivých chvílí 18letý Isaac Ruggieri pro stanici WICS. Jeho otec Rafael v předchozích měsících několikrát omdlel. Lékaři ale během vyšetření nic závadného nezjistili, a tak se muž rozhodl půlmaratonu, který se konal na konci dubna, zúčastnit. Už předtím dvakrát bez problémů dokončil i klasický maraton, informoval běžecký časopis Runner's World magazine.

ČTĚTE TAKÉ: Přežil zásah bleskem a šel zachraňovat životy. Reakce lidí kolem mě zarazila, řekl hrdina

„Neměl puls a nedýchal, tak jsem hned někomu řekl, ať zavolá záchranku, a pak jsme začali s resuscitací. Já jsem se právě týden předtím naučil první pomoc na kurzu pro plavčíky. Takže tam zasáhl Bůh a pomohl mi ho zachránit,“ přidal Isaac další podrobnosti.

Rafael tak díky svému synovi přežil. „Srdce mi prostě přestalo bít, přešlo do komorové fibrilace, což v podstatě znamená, že jen vibruje a vůbec nepumpuje,“ popsal pro WICS důvod svého kolapsu. Na příkladu svého syna také zdůraznil, jak moc je důležité, aby lidé uměli poskytnout první pomoc.

Po incidentu vložili lékaři Rafaelovi do srdce defibrilátor pro případ, že by se mu ještě někdy srdce zastavilo. Nyní Rafael opět několikrát týdně běhá na běžeckém pásu a letos v létě plánuje absolvovat několik maratonů. Isaac mu bude stát po boku.

„Nejdřív začnu pomalu. První maraton se chystám absolvovat vlastně až za pár týdnů, ale budu ho jenom procházet, a pokud bude nějaká překážka, o které si budu myslet, že ji můžu zkusit, tak ji zkusím a budu opravdu pečlivě naslouchat svému tělu,“ nastínil Rafael své plány.

Jak provést první pomoc při zástavě srdce?

  • Pokud postižený člověk nereaguje, doporučují záchranáři zaklonit mu hlavu, aby se uvolnily dýchací cesty. Následně je potřeba zkontrolovat dýchání. Tedy podívat se, zda se zvedá břicho a hrudník, a dále zjistit, jestli slyšíme proud vydechovaného vzduchu.
  • Tomu, kdo nikdy resuscitaci neprováděl, se doporučuje především zachovat klid. Operátoři na tísňové lince 155 jsou schopni velmi dobře navádět volajícího krok po kroku. Po spojení s operačním střediskem je důležité dát si telefon na hlasitý odposlech a tak si uvolnit ruce k samotné záchraně.
  • Ideální je přivolat si na pomoc dalšího člověka. Resuscitace je totiž velmi náročná disciplína. A zhruba po dvou minutách je vhodné se vystřídat s někým dalším. Je ale potřeba to udělat co nejrychleji. Tak, aby došlo k co nejmenšímu přerušení resuscitace.
  • Samotnou resuscitaci provádíme tak, že umístíme jednu svoji ruku na prostředek hrudníku, druhou dáme na ni, propleteme prsty a začínáme stlačovat hrudník s frekvencí zhruba stokrát za minutu do hloubky pět až šest centimetrů.
  • Jedná se o zásah náročný jak pro toho, kdo resuscitaci poskytuje, tak i pro toho, komu je poskytována. Člověk, který ji nepotřebuje, se jí aktivně brání.
  • Výrazně může pomoci automatizovaný externí defibrilátor (AED). Přístroj, který je určitě dobré vzít si na pomoc, pokud je k dispozici. Kromě profesionálních záchranářů bývá k dispozici i na velmi frekventovaných místech. S jeho použitím vám opět poradí operátoři 155. Navést vás ale může i přístroj sám. Pokud přístroj doporučí výboj, tak jej bezpečně podáme a hned potom zase pokračujeme v resuscitaci. Tohle děláme až do příjezdu záchranné služby.
  • Pokud nevíte, zda se přístroj AED ve vaší blízkosti nachází, zeptejte se operátorky tísňové linky. A pokud poblíž mezi přihlížejícími stojí někdo s mobilním telefonem a nemá zrovna co dělat, požádejte ho, ať nějaký zkusí najít na internetu. Mapu umístění AED přístrojů umí zobrazit aplikace Záchranka.

Tagy: