Caravaggiův obraz za 740 milionů se málem prodal za pár korun. Do aukce šel pod jiným jménem

Madridské muzeum Prado vystavilo obraz „Ecce Homo“ z dílny mistra Michelangela Merisiho da Caravaggia, jehož hodnota je odhadována na přibližně 740 milionů korun. Dílo – dlouhá desetiletí považované za ztracené – bude k vidění až do 13. října 2024, informoval web PR Newswire. Malbu provází pohnutá historie, po nalezení totiž byla před třemi lety mylně připsána jinému umělci a v aukci málem prodána v přepočtu za 37 tisíc korun.

Ztracený Caravaggiův obraz vznikl v letech 1605 až 1609 a zachycuje zbičovaného Krista s trnovou korunou na hlavě a se svázanýma rukama, jak ho Pilát Pontský těsně před ukřižováním představuje davu.

K TÉMATU: Zemřel oscarový producent, který se podílel na Kmotrovi

„Obraz je jedním z 60 známých Caravaggiových děl, a tedy jedním z nejcennějších uměleckých odkazů starých mistrů na světě,“ uvedl web PR Newswire. „Po své aukci před třemi lety představuje Ecce Homo (latinsky „Hle, člověk“) jeden z největších objevů v dějinách umění a inspiruje bezprecedentní rychlost konsensu ohledně jeho autentizace,“ dodal.

V roce 2021 přitom šel umělecký kousek na dražbu do madridské aukční síně s vyvolávací cenou 37 tisíc korun, připomněl web Aljazeera. V domnění, že autor nemusí být méně známý José de Ribera, se několik hodin před začátkem aukce ministerstvo kultury rozhodlo prodej zablokovat kvůli obavám, že obraz ve skutečnosti namaloval Michelangelo Merisi da Caravaggio, jehož díla mají milionovou hodnotu.

Po zastavení aukce přiletěla do Madridu odbornice, aby posoudila, jestli je záměna autorů díla možná. Ta poté tiskové agentuře AFP sdělila: „Bylo jasné, že jde o Caravaggiovo dílo.“

Historici použili celou řadu metod k určení autorství, včetně forenzního zkoumání plátna a barvy ke zjištění jeho stáří, technologie a stylu doby, ve kterém bylo vytvořeno. Také plátno prošlo radiografickými technikami a pečlivým zkoumáním. Výtvor je teď vystaven v muzeu pod názvem „Ztracené dílo“.

Tento šťastný objev je nesmírně důležitý pro dějiny umění. „Více než 45 let nebylo identifikováno žádné nové Caravaggiovo dílo,“ připomněl italský expert David García Cueto pro Aljazeeru. Obraz má už i nového majitele, který za něj podle španělských médií zaplatil 36 milionů eur (asi 890 milionů korun). Jeho jméno nebylo zveřejněno.

„Je to obrovská příležitost, ze které jsme nadšeni,“ citoval The Guardian ředitele muzea Prado Miguela Falomira, jemuž bylo umožněno dílo vystavit.

Michelangelo Merisi da Caravaggio byl italský malíř, který žil v letech 1571–1610. Působil zejména v Římě, Neapoli, na Maltě a Sicílii. Stal se průkopníkem barokní techniky známé jako šerosvit, v níž jsou světlo a stín na obraze ostře kontrastovány.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na scéně si přijdu jako OG, komerční produkt jsem ale nikdy nebyl, tvrdí Paulie Garand. Představil také nový projekt

Tagy: