Ukrajina na tom hůř nebyla. Zelenského rozhodnutí může být vnímáno jako zrada, říká Mikulecký

Volodymyr Zelenskyj během návštěvy Německa

K VĚCI - 11.10. v 12:30

Od ruské okupace Krymu nebyla Ukrajina v tak špatné vojenské pozici, řekl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. OSN podle něj není schopna dostatečně reagovat proti Rusku nebo – v kontextu Blízkého východu – Íránu, v čemž spatřuje paralelu se selháním Západu před druhou světovou válkou. Mikulecký také uvedl, že pokud by prezident Volodymyr Zelenskyj přistoupil na mír za cenu ztráty území, mohla by to část Ukrajinců vnímat jako zradu.

Současný vývoj na frontě podle Mikuleckého spěje k tomu, že Ukrajina bude donucena odevzdat část svého území výměnou za mír. „S podmínkami by však měl vystoupit Zelenskyj. Ale nezpochybňujme, že Krym patří Ukrajině – na nějakou dobu země ztratí kontrolu, ale jednoho dne území získá zpět podle mezinárodního práva,“ podotkl analytik.

K TÉMATU: Ukrajinu čeká nejhorší válečná zima. Lidi budou čelit v mrazech dlouhým výpadkům elektřiny

Připustil, že vojenská pozice nebyla pro Ukrajinu od okupace Krymu tak špatná. „Rusku se daří postupovat, ač nikde nedošlo k výraznému sesypání ukrajinských linií. Na straně obránců však vidíme velké vyčerpání,“ řekl Mikulecký v pořadu K věci.

Západní státy podle něj po invazi v roce 2022 naslibovaly napadené zemi věci, které nikdy nesplnily. „Jde o dělostřeleckou munici nebo dodávky zbraňových systémů. Je potřeba vypíchnout ohromnou pomoc v podobě české muniční iniciativy. V kritické fázi léta dokázala částečně nahradit naslibovaný materiál od Evropské unie,“ zdůraznil expert.

Dosavadní sankce proti Rusku označil za „operetní záležitost“ a vyzval k tvrdším opatřením. Západ se podle něj chová na geopolitické scéně zbaběle. „Stejně jako selhaly mezinárodní instituce před druhou světovou válkou, selhává dnes i OSN. Není totiž schopna naplnit svou chartu a dostatečně reagovat na agresivní státy, mezi nimi je Rusko i Írán,“ tepal představitele těchto států.

V souvislosti s vyjednáváním o míru za cenu ztráty území je podle Mikuleckého Zelenskyj v nelehké pozici. „Pokud na takový scénář dojde, bude mít problém to sdělit národu. Velká část je unavena válkou, ale ti, kteří stále bojují a jejichž kamarádi už za obranu položili život, takové rozhodnutí budou vnímat jako zradu,“ podotkl analytik.

Zelenskyj během páteční návštěvy Německa také představil kancléři Olafu Scholzovi takzvaný plán vítězství, který by podle něj mohl válku v příštím roce ukončit. O plánu toho není mnoho známo, podle Zelenského obsahuje „realistické kroky k ukončení války.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bez zástupce Ukrajiny se s Putinem nesejdu, řekla Harrisová. Členství v NATO ale neslíbila

Tagy:
OSN Ukrajina konflikt K věci území Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Druhá světová válka mírové rozhovory ruská invaze na Ukrajinu Milan Mikulecký konflikt, válka a mír