Komunikaci ministerstva nerozumím. Vojtěch okomentoval zmatky kolem přerušení očkování

Adam Vojtěch v pořadu K věci

Adam Vojtěch k údajnému přerušení očkování v krajích

Ministerstvo zdravotnictví ve středu doporučilo krajům, aby kvůli výpadkům dodávky vakcíny na dva týdny přerušily podávání první dávky a pozastavily rezervace k očkování. Ministr Jan Blatný (za ANO) se později proti zprávě vlastního resortu ohradil s tím, že situace není tak vážná a v regionech, kde mají vakcíny dost, může očkování pokračovat. Na zmatky okolo komunikace ministerstva zdravotnictví směrem k veřejnosti pro CNN Prima NEWS reagoval i jeho bývalý šéf Adam Vojtěch.

Co říkáte na komunikaci ministerstva zdravotnictví, jak na vás působí?
Přiznám se, že příliš nerozumím, jak přesně to ministerstvo myslí, protože se zdá, že na jednu stranu přišli s informací o tom, že má na dva týdny dojít k přerušení očkování, respektive jeho utlumení, na druhou stranu pan ministr Blatný a pan premiér hovoří o tom, že tomu tak není. Já samozřejmě rozumím tomu, že pokud tady došlo ke zpožďování vakcín, respektive k jejich omezování, je v takovémto případě jasné, že prioritu musí mít doočkování těch takzvaně rozočkovaných zdravotníků a seniorů. Přestože existují různé spekulace o odložení druhé dávky třeba o několik měsíců, nejsou pro to data. Naopak vidíme třeba na Izraeli, že po první dávce ochrana lidí, kteří byli očkováni, není taková. V tomto směru si myslím, že je správně, že dochází k tomu, že se prioritizují lidé, kteří už jsou takzvaně rozočkováni, aby byli doočkováni. Ale jestli to znamená skutečně zastavení očkování, nebo nikoliv, to se přiznám, že z té komunikace úplně není zřejmé.

Takto to tedy působí na vás. Jak to podle vašeho názoru působí na lidi, na seniory, kteří čekají, kteří mají termín a teď jim byl zrušen? Podryje to podle vás důvěru ve vládu?
Já bych apriori nedával zásadní vinu vládě. Vláda se pohybuje v rámci nějakého prostředí a s tím, že si bohužel neumíme vakcínu vyrobit sami, zkrátka jsme závislí na výrobcích, kteří nám ji dodávají, a že tady někteří výrobci, zdá se, nejsou schopni dodržet závazky, s tím bohužel nejen naše vláda, ale ani jiné vlády nejsou schopny nic udělat. Vidíme, že se ta situace řeší na celoevropské úrovni, vyvíjí se tlak na jednotlivé výrobce, takže to je zkrátka něco, s čím musíme nějakým způsobem hrát. Otázkou spíše je, aby se skutečně jasně komunikovalo, co nyní znamená, že mají přednost ti, kteří už jsou rozočkováni, a ti ostatní musí dva týdny počkat. Samozřejmě to, co bylo řečeno přede mnou paní hejtmankou, že jsou na tom různé kraje různě a někde jsou zásoby větší, někde menší, může hrát v tomto směru roli.

Ještě se vás zeptám na dva dny starou událost, kdy se národní koordinátor vakcinační strategie Zdeněk Blahuta vzdal své funkce. Máte pocit, že to má spojitost právě s tímto chaosem? Pan Blahuta tvrdí, že to bylo ze zdravotních důvodů, zároveň se ale nevyjadřoval úplně optimisticky, co se týče plánování vakcinace v Česku.
Asi bych to nedával do souvislosti. Věřím tomu, že celý tento proces není o jednom člověku, ale o týmu lidí, kteří toto řeší. Takže si nemyslím, že to je ten důvod. Spíše si myslím, že by mělo být jasně řečeno, co to znamená, protože na jednu stranu skutečně slyšíme, že má dojít k přerušení, na druhou stranu pan ministr a pan premiér říkají, že tomu tak není. To si myslím, že je nutné vyjasnit. Na druhou stranu, pokud jde o objektivní důvody, proč není možné v plánu očkování v tuto chvíli pokračovat, respektive tak, aby skutečně docházelo k nějakému dalšímu rozočkování dalších lidí, a není jistota, že by lidé dostali včas druhou dávku, protože až pak mají 95% ochranu před covidem, v takovém případě bych já osobně doporučoval preferovat doočkování těch, kteří na druhou dávku čekají.

V souvislosti se současným ministrem zdravotnictví Janem Blatným se v poslední době objevuje i kritika. Je mu vyčítáno, že je sice skvělý odborník, skvělý lékař, ale nezvládá vést ministerstvo. Co byste mu vy jako bývalý ministr zdravotnictví doporučil?
To je velmi složitá otázka. Sám vím, že člověk v této situaci řeší každý den deset problémů a ty problémy se často kupí. Vyřešíte jeden, přijde dalších deset, není to úplně jednoduché. Ale důležité je, a také já jsem v tomto směru udělal určité chyby, aby komunikace vůči veřejnosti byla co nejjasnější, aby pan ministr jasně řekl, jak se tedy nyní ta situace má, případně i vysvětlil, že jsou důvody, proč se situace takto vyvíjí, které třeba nejsou úplně v jeho rukou, jsou dány nějakými objektivními vnějšími okolnostmi, ale je nutné toto jasně říci veřejnosti.

Tagy: