Vzájemný respekt se vytratil, mrzí farmáře. Na zavřeném poli na samosběr načapal i zloděje

Na samosběru na polích ve Vojnicích se vystřídaly stovky lidí.

Farmář musel ukončit samosběr, lidé pole vysbírali

Farmář z Vojnic na Olomoucku zrušil čtvrteční samosběr na svých polích. Někteří neukáznění zákazníci ve středu způsobili obrovské dopravní komplikace v širokém okolí. Většina polí, kde zemědělec plánoval samosběr na sedm dní, už je navíc vysbíraná.

Neukáznění řidiči v řádech stovek nerespektovali žádosti farmáře, aby parkovali pouze na improvizovaných polních parkovištích, a kompletně ve středu zablokovali kromě malé vesničky Vojnice i široké okolí.

ČTĚTE TAKÉ: Záběry z pohledu útočníka s mačetou. Muž ve Frýdlantu po zásahu policistů zkolaboval a zemřel

„Prostě policisté měla pravdu a obrovsky mi pomohli a mají můj obrovský respekt,“ uvedl farmář Ladislav Kašpar pro CNN Prima NEWS. Hlídky nakonec uzavřely příjezdy do obce a rozdaly desítky pokut za špatné parkování.

Po nájezdu nadšených sběračů už ve středu v poledne prakticky nebylo co sklízet. Během jediného dne lidé vysbírali to, co v předchozích letech za týden. Právě proto a z obav před dalšími dopravními komplikacemi farmář čtvrteční samosběr zrušil. Mnoho zájemců si ale na webu nebo sociálních sítích tuto informaci nepřečetlo a do Vojnic opět zamířilo. Dorazilo velké množství aut, často až ze sousedních krajů.

„Byli jsme tady loni a bylo to perfektní. Letos nic, všechno je pryč. Je to špatné,“ řekla CNN Prima NEWS jedna ze žen, která do Vojnic stejně přijela. Většina zájemců odjela s nepořízenou. Někteří ale odhodlaně zamířili kolem prázdných pokladen na zavřená pole. Farmář poté musel „zlodějům“ domlouvat.

„Mě mrzí, že se ztratil vzájemný respekt. No, díky bohu se nic nestalo a nikdo neutrpěl žádné zranění,“ dodal zemědělec.

Tagy: