Ztratili jsme důvěru, lídrem by měl být Kupka, říká člen vedení ODS na severu Moravy

ODS nemá důvěru svých voličů a potřebuje ji znovu najít. A je otázka, jestli to dokážou stejní lidé, kteří důvěru ztratili, říká v podcastu Chuť moci místostarosta Ostravy-Jih a člen moravskoslezské regionální rady občanských demokratů Radim Ivan.

„Přece ty výsledky (krajských a senátních voleb, pozn. red.) jsou jasné. Tak si buď budeme lhát do kapsy, nebo budeme schovávat vlastní problémy za Piráty a za nepovedenou digitalizaci, vyrazíme je z vlády, anebo si prostě řekneme: OK, prostě něco děláme špatně,“ poznamenal Radim Ivan v rozhovoru s komentátorem CNN Prima NEWS Thomasem Kulidakisem v podcastu Chuť moci.

ČTĚTE TAKÉ: Fialova rošáda ODS nic nepřinese. Na vládní krizi nejvíc vydělá STAN

Právě moravskoslezská regionální rada ODS minulý týden přijala výzvu stranickému šéfovi Petru Fialovi, aby na listopad svolal kongres. Ostravský senátor a člen grémia ODS Zdeněk Nytra později vysvětloval, že šlo o nešťastnou formulaci – výzva podle něj směřovala k ideové konferenci, nikoli ke kongresu, na němž by se teoreticky mohlo volit nové vedení občanských demokratů.

Radim Ivan tvrdí, že program Antibabiš nebo válka na Ukrajině už nemají být dominantní součástí kampaně ODS. ODS se podle něj příliš přizpůsobuje koaličním partnerům a dělá kompromisy, které odklánějí stranu od pravicových kořenů. „Dlouhodobě vyjadřuji jakousi konstruktivní kritiku, spokojenost tam momentálně s těmi pravicovými kroky není,“ říká o náladě ve straně. Je podle něho například na poslancích, aby ostřeji vyjadřovali nesouhlas s kroky, které jdou proti pravicovým hodnotám ODS, a ukázali voličům, že se snaží o změnu. „My si pořád nemůžeme říkat, že to jsou úspěchy a že se nic neděje. Já to klidně budu neustále opakovat a budu ten křikloun, ten kritik,“ dodává.

Na kongresu či ideové konferenci, pokud by se konala, by si podle něj strana měla vyříkat, jaké udělala chyby a jak pokračovat dál. „Za mě to je především to, že budeme podporovat iniciativu lidí, budeme ubírat regulace, budeme zjednodušovat stát, zmenšovat ho. Budou nízké daně, budou motivační daně, nebudeme odrazovat lidi od toho, aby podnikali,“ navrhuje.

Máme poslední šanci, hrozí debakl

Na dotaz, kdo podle něj může za pokles důvěry v ODS, zmiňuje třeba ministra kultury Martina Baxu: „S televizními poplatky jsme asi nezabodovali,“ konstatuje Radim Ivan. Zmiňuje dále některé kroky ministra financí Zbyňka Stanjury, naopak chválí ministry spravedlnosti Pavla Blažka nebo dopravy Martina Kupku. Právě Martin Kupka by prý mohl být případný nový lídr ODS. „Když se nad tím zamyslím, ta první asociace spousty lidí může být Martin Kupka,“ říká Ivan.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rozhovor s premiérem a šéfem ODS Petrem Fialou v Partii Terezie Tománkové.

Doba pro výměnu Petra Fialy ale podle něho nenazrála: „První krok, který udělal, že vyměnil ministra Bartoše, je správný. Ale musí na tom dále pracovat. Nemyslím si, že by měl být (Fiala, pozn. red.) vyměněn.“ Na druhé straně varuje před volební porážkou. „Proto je teď ta kritika silnější, aby opravdu vedení ODS pochopilo, že už to není jenom tak, že se můžeme blížit k nějakému volebnímu debaklu. A myslím si, že to je jejich poslední šance, úplně ta poslední.“

Tagy: