Rakušan: Fialův postup neumím vysvětlit. Bartoše je mi líto, odchod Pirátů z vlády není dobrý

Po odchodu Pirátů z vlády oslabí liberálnější křídlo koalice, říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan. Uvedl také, že premiér Petr Fiala (ODS) s ním svůj plán odvolat šéfa Pirátů Ivana Bartoše z postu ministra pro místní rozvoj nekonzultoval, jen mu oznámil své rozhodnutí.

Proč podle vás předseda vlády odvolal Ivana Bartoše tak zvláštním způsobem? Petr Fiala sliboval, že jako premiér vrátí zemi slušné jednání. I Bartošovi odpůrci se shodují, že tohle vůči němu moc slušné nebylo.
Neumím to vysvětlit. Byl jsem konfrontován s rozhodnutím premiéra Fialy deset minut před tím, než to oznámil na tiskové konferenci. Můj první dotaz byl, zda to ví Ivan Bartoš. Odpověď byla, že to ví Ivan Bartoš a pan prezident, že já jsem třetí v pořadí. Pan premiér mi v rámci toho krátkého rozhovoru řekl, že to není konzultační telefonát, ale oznámení jeho rozhodnutí. Nevím, proč to tak bylo. Musím říct, že za celé tři roky společného vládnutí jsem u premiéra nic neupřímného nezažil a vždy jsem si toho vážil. Věci jsme si vždy říkali na rovinu.

ČTĚTE TAKÉ: Přestřelka mezi Piráty a ODS pokračuje. Ať Richterová skončí ve vedení Sněmovny, žádá Stanjura

Nepoškodí to celou vládu? Do teď pětikoalice působila docela soudržně. Rok před volbami se rozpadla, a Andrej Babiš to sleduje s popcornem zpovzdálí.
Z mého pohledu odchod Pirátů pro vládu jako takovou dobrý není. Ztotožňuji se s názorem pana prezidenta, který řekl, že očekával, že to v nějaké stabilitě do voleb v této sestavě vydržíme. Říkám, pojďme se nyní soustředit na to, abychom tuto fázi co nejrychleji překonali. Totéž říkám i jako předseda STAN. Odehrál se konflikt mezi Spolu a Piráty. My jsme byli jediné hnutí, které nemělo minulý týden žádnou tiskovou konferenci. Chtěli jsme se nejdříve sejít s Pirátskou stranou. To jednání bylo velmi solidní. Chápali, proč zůstáváme ve vládě, nechtěli po nás, abychom odešli. Požádal jsem je ještě o zvážení, jestli by v té vládě nezůstali. Pro nás jako STAN by to bylo lepší, protože bychom měli víc síly na prosazování našeho společného programu.

S Ivanem Bartošem jste měli před třemi lety skvělý vztah, byli jste kamarádi, volby do Sněmovny ho pokazily. Je vám teď Ivana Bartoše líto?
Určitě ano. Mám Ivana Bartoše rád, vážím si ho. Je to člověk, který se ke mně osobně nikdy nezachoval špatně. A byť nám to lidé nemusí věřit, tak jsme si na vládě ukazovali fotky dětí a bavili jsme se třeba o tom, co jsme dělali o víkendu, a říkali si, jak je to těžké, že ty naše děti vidíme málo.

Co teď podle vás bude s Piráty? Bartoš už řekl, že na předsedu nebude kandidovat. Přežije to vůbec ta strana?
Nechci předjímat. Tyhle věci se nedají odhadnout. Může to tak v určitý okamžik vypadat, ale není vyloučené, že jim dá odchod z vlády nějakou dynamiku. Bude důležité, jaké bude nové vedení strany. Ale zatím nevidím příliš mnoho zájemců. Může se stát, že přijde někdo aktivní, kdo bude umět dělat čitelnou a jasnou politiku. Piráti jsou teď bezesporu v nějaké fázi krize. Ale neříkal bych, že je to uzavřená kapitola. Piráti budou každopádně jiní. Ivan Bartoš dělal straně předsedu 15 let a pevně vtělil Pirátům ten punc. Jeho charisma bylo pro lidi určitě důvodem, proč Piráty volili.

Liberálnější část koalice oslabuje, což pro nás dobrá zpráva není.

Na druhou stranu na ministerstvu pro místní rozvoj už takový drive neměl. Digitalizace stavebního řízení mu politicky zlomila vaz. Uvědomoval si podle vás, jaký to je průšvih?
Nejsem odborníkem na IT problémy. Spíš to vidím z toho starostenského pohledu. Tam jsem viděl jako problém malé proškolení úředníků, malou motivaci tajemníků. To je podle mě to podcenění. Nevím, jestli si to uvědomoval, ale tohle podcenil.

Jako Starostové na odchodu Pirátů vyděláte a posílíte, připadne vám ministerstvo pro místní rozvoj.
Posílíme. Ale když se podívám na celkový součet, tak pro prosazování našeho programu to dobré není. Jan Lipavský se stává nestraníkem, post ministra pro legislativu pravděpodobně nebude. Takže naopak liberálnější část koalice oslabuje, což pro nás dobrá zpráva není. Mohli jsme se s Piráty o dílčích věcech hádat, ale neměli jsme problém v žádném stěžejním hlasování. A ten program, za který jsme kandidovali, ve vládě oslabil.

V čem to bude hrát roli?
Otevíráme nejrůznější témata. Bavíme se o sociálním bydlení, které Ivan Bartoš připravil. Společně jsme pro to hlasovali. Máme tady insolvenční témata, další pomoc lidem. Měli jsme stejné jasné názory nemluvě o všech tématech lidsko-právního charakteru. Neumím odhadnout, co všechno to přinese, ale ne jen výhody pro STAN. Na druhé straně lidé v regionech jsou rádi, že ministerstvo pro místní rozvoj budeme mít. V roce 2021 nám při rozdělování ministerstev naši lidé vyčítali, že tento resort nemáme. Nicméně dostáváme ho ve chvíli, kdy mu nikdo neodpáře digitální stavební řízení. Ministr musí nastoupit a pustit se do toho.

Komu tuto agendu dáte pomyslně na hrb? Mluví se o Radimu Sršňovi, Petru Kulhánkovi či Josefu Suchánkovi.
Běží nám nominační proces, abychom v pátek mohli premiérovi oznámit jméno. Kvalitních zájemců je víc. Skvělou kandidátkou by byla Petra Pecková, ale chci, aby byla středočeskou hejtmankou. Jména, která jste zmínila, se tam určitě objeví. Ale neumím odhadnout, kdo bude mít největší podporu celostátního výboru.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mám si nasadit uši jako zajíc? Starý profesor možná neosloví každého, promluvil Fiala o své formě a pobavil internet

Tagy:
politika Petr Fiala volby Ivan Bartoš Česká pirátská strana koalice Starostové a nezávislí vláda politický proces Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky politické strany a hnutí