Fialova rošáda ODS nic nepřinese. Na vládní krizi nejvíc vydělá STAN

Krok premiéra Petra Fialy (ODS), který se zbavil šéfa Pirátů Ivana Bartoše, paradoxně nejvíc pomůže hnutí STAN. Po vládní rošádě a výměně ministrů budou mít Starostové o resort navíc. A nejen to. Minulý týden jsme viděli řadu emotivních vystoupení, zatímco Starostové se snaží situaci spíše zklidnit.

Když si vládní pětka před třemi roky rozdělovala ministerstva, koalici Starostů a Pirátů jich připadlo celkem sedm. Rozdělili si je tak, že čtyři vládní křesla obsadili Starostové, tři zůstala Pirátům. Na odchodu Pirátů z vlády tak nyní nejvíc vydělá hnutí STAN.

ČTĚTE TAKÉ: Lipavský zůstává ve vládě jako nestraník. Je výborným ministrem zahraničí, prohlásil Fiala

A to dokonce tak, že bude mít stejný počet ministerstev jako nejsilnější vládní strana ODS, která má ovšem kromě pěti ministrů ještě post premiéra. ODS patří resorty financí, obrany, spravedlnosti, dopravy a kultury. Starostové pod sebou mají vnitro, průmysl, školství a resort pro evropské záležitosti. Nově by měli obsadit uvolněné ministerstvo pro místní rozvoj.

Premiér Fiala už v úterý potvrdil, že počítá s tím, že křeslo připadne Starostům. O obsazení postu ministra pro místní rozvoj chce mít jasno do konce tohoto týdne. Adeptů na ministra pro místní rozvoj je podle informací Seznam Zpráv několik, ve hře je Radim Sršeň, který doposud dělal Bartošovi na ministerstvu náměstka, a bývalí hejtmani Petr Kulhánek či Josef Suchánek. CNN Prima NEWS to potvrdil šéf STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

Zbývající dvě ministerstva po Pirátech – tedy resort pro legislativu by se měl zrušit, agenda by přešla pod ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), šéfem české diplomacie zůstane Jan Lipavský, který odešel od Pirátů. Zároveň sice podal demisi, ale premiér ji nepřijal.

STAN klidní emoce

Starostům navíc připadne i post eurokomisaře, na který má zamířit dosavadní ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Toho má v čele resortu nahradit dosavadní poslanec STAN Lukáš Vlček.

Do karet hraje Starostům i to, že se aktuální vládní krize přímo neúčastní. Odehrává se především mezi koalicí Spolu, potažmo ODS – a Piráty. Šéf STAN Vít Rakušan se k dění nijak emotivně nevyjadřuje. Mluví spíš o tom, že je potřeba situaci zklidnit a že chce s Piráty spolupracovat i po jejich odchodu z kabinetu.

Rakušan uznává, že jeho hnutí posílí, co se týče resortů. „To je sice pravda, ale když se podívám na celkový součet, tak pro prosazování našeho programu to dobré není. Jan Lipavský se stává nestraníkem, post ministra pro legislativu pravděpodobně nebude. Takže naopak liberálnější část koalice oslabuje, což pro nás dobrá zpráva není. Mohli jsme se s Piráty o dílčích věcech hádat, ale neměli jsme problém v žádném stěžejním hlasování. A program, za který jsme kandidovali, ve vládě oslabil,“ prohlásil pro CNN Prima NEWS Rakušan.

Podobně mluví i další členové STAN. „Jsme v této věci velmi zdrženliví. Je nám líto, že se Piráti rozhodli definitivně odejít z vlády. Myslím, že jsme měli ten boj dohrát v té původní sestavě do konce volebního období. Ale říkáme, pojďme co nejrychleji zrekonstruovat vládu, občané čekají na pomoc po povodních a je potřeba, aby byla vláda kompletní,“ řekl CNN Prima NEWS poslanec Starostů Jan Lacina.

„Ale nevnímáme to tak, že bychom na této situaci nějak zvlášť posílili. ODS zůstává nejsilnější stranou vlády. Naše pozice je středová, pojďme co nejdříve zklidnit hlavy,“ dodal.

A co na posílení STAN říkají Piráti, kteří s nimi kandidovali v koalici? „Nás hlavně mrzí, že nám to zkomplikovalo šanci dokončit věci, které jsme měli rozdělané,“ komentoval pro CNN Prima NEWS šéf poslaneckého klubu Jakub Michálek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lipavský by byl bez Pirátů absolutní nula, říká Kulidakis. Stal se synonymem pro zradu, dodává

Tagy: