Zubní lékařství na univerzitě v Ostravě? Pozor na Pražáky, varuje Šmucler

Lékařská fakulta Ostravské univerzity získala akreditaci na obor stomatologie.

Jak je to se zubaři na Ostravsku?

Odhadem až sto tisíc lidí na Ostravsku nemá zubaře a někteří z nich nebyli na prohlídce třeba i deset let. To by se ale snad mohlo v dohledné době změnit. Lékařská fakulta Ostravské univerzity totiž získala akreditaci na obor stomatologie. Díky tomu by na ní brzy mělo začít studovat 20 budoucích zubařů.

„Od zubaře k zubaři, nemůžeme vás vzít, máme plný stav, tečka,“ popsal pro CNN Prima NEWS zoufalou situaci senior Pavel Miklík, který nutně potřebuje protézu. Bez ní se pořádně nenají. „Jako malé dítě, rohlík namáčený v mléce, bramborová kaše a místo masa mám sekanou,“ dodal 74letý muž.

ČTĚTE TAKÉ: Prymula: Máme problém se stomatologickou péčí. Řada dětí se k zubaři vůbec nedostane

Mnoho lidí z příhraničí jezdí za zubaři do sousedního Polska, tam jsou ordinace doslova na každém rohu. Jenže pak musejí s účtem na pojišťovnu a čekat na částečné proplacení.

O studium stomatologie v Ostravě je velký zájem, skoro každý den volají studenti, kdy už budou přijímací zkoušky. Martin Starosta, vedoucí katedry zubního lékařství na Ostravské univerzitě, potvrzuje, že tlak je obrovský. „Myslím, že zájem daleko převyšuje nabídku,“ uvedl.

„Pro region to bude velmi významné a do značné míry to pomůže vyřešit nepříznivou situaci, která bude mít tendenci se ještě nějakou dobu zhoršovat,“ míní děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar.

„Jsem zvědavý, jak to všechno dopadne. Kolik z nich uteče a kolik z nich tady na území velké Ostravy dostane uplatnění,“ nechal se slyšet Miklík. Své obavy vyjádřil také prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. „Mnohem levnější by bylo, kdyby větší počet zubních lékařů byl na menším počtu fakult. Takhle se velmi snadno může stát, že do Ostravy přijdou samí Pražáci, kteří se pak logicky vrátí do Prahy,“ uvedl Šmucler.

Aby byla jistota, že studenti v regionu zůstanou, muselo by se to zajistit v rámci vysokoškolského zákona. „Kdyby se v něm změnilo, že třeba polovina studentů Ostravské fakulty bude brána z Moravskoslezského kraje, tak šance, že tam zůstanou, je samozřejmě vyšší, než když celý ročník bude z Pražáků, jak se za současného zákona může stát,“ dodal Šmucler.

Tagy: