Boj o eurokomisaře. Leyenová je šancí pro Síkelu a plus pro Fialu. Co nahrává Nerudové?

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN)

Kdo bude novým českým eurokomisařem?

Poté, co Ursula von der Leyenová přesvědčila většinu europoslanců a obhájila post šéfky Evropské komise, je na místě položit si otázku, co bude její další pětileté období znamenat pro Českou republiku. Členové vlády premiéra Petra Fialy (ODS) mohou být spokojeni, protože s německou političkou udržují dlouhodobě nadstandardní vztahy. Von der Leyenová v čele Komise mimo jiné představuje strategickou výhodu pro ministra průmyslu Jozefa Síkelu (za STAN), který se v současnosti jeví jako hlavní adept na nového českého eurokomisaře.

Lze očekávat, že mezi českou vládou a Bruselem zůstanou minimálně do příštích sněmovních voleb velmi dobré vztahy. Za vše mluví slova Petra Fialy, který Ursulu von der Leyenovou označil za přítelkyni České republiky, s níž se velmi dobře spolupracuje.

Fiala není zdaleka jediným členem české vlády, který bude moci ze znovuzvolení von der Leyenové těžit. Výborná příležitost se naskytla i pro Jozefa Síkelu. Vše zatím nasvědčuje tomu, že právě on se stane novým českým eurokomisařem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mírotvorce, nebo Putinův poštovní holub? Europoslanci zhodnotili Orbánovu cestu do Ruska

Český ministr průmyslu a obchodu udržuje se šéfkou Komise nadstandardní vztahy. Proslýchá se, že von der Leyenová si Síkelu oblíbila, a to zejména díky českému předsednictví v Radě Evropské unie z roku 2022.

Síkela má nicméně i další výhody oproti europoslankyni Danuši Nerudové (STAN), která je druhou kandidátkou Starostů na eurokomisařku. Jako ministr průmyslu Síkela splňuje jednu ze dvou hlavních podmínek, kterou von der Leyenová pro funkci eurokomisaře vyžaduje. Jde o zkušenost s exekutivou, čili působením například jako předseda vlády či ministr. Tuto zkušenost Nerudová na rozdíl od Síkely postrádá.

Síkela má také jako člen vlády bohaté zkušenosti s institucemi EU a kromě tuzemského kabinetu za ním stojí i samotné koaliční strany. Třeba představitelé ODS či TOP 09 se nijak netají tím, že by jako českého eurokomisaře mnohem raději viděli Síkelu než Nerudovou. Tento postoj před časem otevřeně přiznali například europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra či předsedkyně Sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Některé zdroje z diplomatických kruhů dokonce naznačují, že není otázkou, jestli se Síkela stane eurokomisařem, ale spíš je na místě se ptát, kdo jej nahradí v čele resortu průmyslu a obchodu. Jinými slovy – Síkelovo místo v Evropské komisi se zdá být jako skoro hotová věc. Slovo „skoro“ je ale v tomto případě velmi důležité.

Neshody kvůli Starostům?

Existuje stále mnoho aspektů, ve kterých by Síkela mohl narazit. Jedna z těchto překážek by se paradoxně mohla nacházet uvnitř hnutí STAN, které Síkelu nominovalo. Je dost možné, že zatímco ve vládě má větší podporu již neformálně navržený Síkela, u Starostů to klidně může být Nerudová.

Té mimo jiné nahrává spekulace, kterou před pár dny zmínila europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) ve vysílání CNN Prima NEWS: „Podle mě problém bude trošku v tom, že STAN kdysi přislíbil Danuši Nerudové, že když za ně bude kandidovat, tak dostane pozici eurokomisařky. Je to samozřejmě jen spekulace. Nicméně to takto vypadá, že Starostové teď nemohou ustoupit, i když je jasný jiný kandidát.“

Pokud je skutečně pravdivá domněnka, že Starostové nyní v pětikoalici prosazují jméno Nerudové před Síkelou, vysvětlovalo by to současné jednání Fialy. Ten k překvapení většiny pozorovatelů evropské politiky stále oddaluje českou nominaci na eurokomisaře. Naposledy přišel s tím, že ji představí až v srpnu.

Tento přístup přitom podle většiny politických analytiků a komentátorů nedává žádný smysl. Je třeba připomenout, že von der Leyenová zřejmě již v pondělí odešle členským zemím dopisy, v nichž bude žádat konkrétní jména.

Vláda nicméně může spoléhat na skutečnost, že von der Leyenová opět bude dbát na to, aby zastoupení Evropské komise bylo genderově vyvážené. I když nejde o povinnost, členské státy mohou představit dva kandidáty – ženu a muže. V českém případě – Nerudovou a Síkelu.

I Nerudová se s předsedkyní Evropské komise již několikrát setkala. Otázkou je, zda se jejich debaty týkaly otázky českého zastoupení v Komisi. Obě političky koneckonců pocházejí ze stejné unijní frakce.

Koho nakonec vláda na post eurokomisaře navrhne, bude více jasné v řádu příštích týdnů. Fiala ve čtvrtek novinářům řekl, že má tři kandidáty. Piráti kabinetu navrhli bývalého europoslance a někdejšího 1. místopředsedu strany Marcela Kolaju. Jeho jméno se však jeví jako méně pravděpodobné.

„Vláda nominaci na eurokomisaře oznámí ve chvíli, kdy to bude výhodné. Očekávám, že se tak stane během léta. Pan premiér je s Ursulou von der Leyenovou v kontaktu,“ uvedla mluvčí kabinetu Lucie Ješátková.

Ať už konečnou vládní nominaci obdrží kdokoliv, tak či tak si bude muset ještě projít takzvaným grilováním. Tato unijní zvyklost má odhalit, zda jsou navržení kandidáti na funkci eurokomisaře dostatečně kompetentní.

VIDEO: Rusko ztratilo již 100 elitních tanků T-90M. Podívejte se na sestřih ukrajinské demolice

Tagy: