Zvrat v případu protižidovských plakátů v plzeňské kebabárně. Žalobce zrušil stíhání

Státní zástupce zrušil stíhání pětatřicetiletého cizince, kterého policisté kvůli vyvěšení plakátu s protižidovským textem v občerstvení s kebabem v centru Plzně obvinili z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. Podle něj v jednání muže, i když jde v dobovém kontextu o specifický případ, nelze shledat ani žádný trestný čin podle trestního zákoníku. Na webu to v pátek uvedla náměstkyně okresního státního zástupce Ivana Hostašová. Podle plzeňské židovské obce verdikt není dobrým signálem, stíhání by totiž mohlo ostatní od podobných projevů odradit.

Vylepené plakáty podle Hostašové komentovaly historické momenty židovského národa a obsahovaly nápisy kritizující světové mocnosti. Hostašová současně upřesnila, že muž byl obviněn výhradně pro umístění svých názorů v provozovně, žádných jiných vyjádření jeho názorů se usnesení o zahájení trestního stíhání netýkalo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vzkříšení nacistů a vrah Netanjahu. Plzeňský krámek s kebabem dráždil svými nápisy už dříve

Plzeňští kriminalisté dříve obvinili pětatřicetiletého cizince Müjdata K. z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. Ten v prodejně kebabu v Plzni vyvěsil protižidovské nápisy. „Tito Židé jsou lidé, kteří zabíjeli i proroky jako ovce. Z tohoto důvodu je Bůh proklel. Tito Židé jsou těmi, kteří čistou Pannu Marii, chválenou Bohem, nazývají necudnou. Tito Židé jsou těmi, kdo chtějí zabít proroka Ježíše,“ stálo na třech barevných listech papíru, které vylepil na dveře občerstvení krámku a později je přesunul dovnitř.

„Nedělám nic špatného. Izrael bombarduje lidi a v Pásmu Gazy zemřelo přes šest tisíc lidí,“ vysvětlil důvod nápisů pro CNN Prima NEWS. Chtěl prý českému lidu přiblížit islám. Proto vytiskl texty z koránu, které mají ukázat, že Alláh je dobrý. Češi podle něj často vnímají islám negativně. Policii prý řekl, že napsal pravdu.

Předseda plzeňské židovské obce Jiří Löwy z kroku státního zastupitelství nadšený není. „Byla možnost v tomto případě udělat ‚tytyty‘, tohle se tady nedělá. Když stát, který by to měl sledovat, řekne, že to není trestný čin, tak to není dobrý signál. Doufejme, že to utichne, že šlo o jediný výkřik a ostatní se nebudou přidávat, snad,“ řekl v pátek Löwy, který oznámení na policii podal.

Podle Löwyho by stíhání prodejce kebabu mohlo zastrašit lidi, kteří by se chtěli projevovat podobně. „Ostatní, kteří mají strach, že něco porušili a mohou být vyhoštěni, se toho mohou chytit a mohou podle něj (prodejce kebabu) psát nějaké agresivní výzvy, protože budou vědět, že za to nebudou postiženi,“ uvedl.

Nikdo z ostatních prodavačů kebabů, muslimů či Turků, kteří žijí v Plzni, se podle Löwyho k cizinci obviněnému policií nepřidal. „Nevím o ničem takovém, spíše naopak, protože třeba prodejci vedle synagogy mi řekli, že jsou z toho všichni nešťastní a že nám drží palce,“ dodal.

K TÉMATU: Další projev antisemitismu? Táhněte, odbyl pražský výčepní Židy, kteří žádali pivo

Tagy: