Hanobení národa. Policie stíhá prodavače, který na kebab v Plzni vylepil antisemitský plakát

Majitel kebabu vyvěsil antisemitské plakáty.

Z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob obvinili plzeňští kriminalisté pětatřicetiletého cizince Müjdata Keskina, který vyvěsil v občerstvení Sultan Kebab v Kopeckého sadech v centru Plzně plakát. Policie o tom v pátek informovala na síti X. Cizinec je stíhaný na svobodě. Prodavači hrozí za protižidovské nápisy až dva roky vězení.

„Tito Židé jsou lidé, kteří zabíjeli i proroky jako ovce. Z tohoto důvodu je Bůh proklel. Tito Židé jsou těmi, kteří čistou Pannu Marii, chválenou Bohem, nazývají necudnou. Tito Židé jsou těmi, kdo chtějí zabít proroka Ježíše,“ stálo na třech barevných listech papíru, které Keskin vylepil na dveře občerstvení krámku a později je přesunul dovnitř. Plakát byl vystavený několik dní. Když se věcí ve středu začali na základě oznámení zabývat policisté, plakát zabavili a odvezli.

ČTĚTE TAKÉ: Další projev antisemitismu? Táhněte, odbyl pražský výčepní Židy, kteří žádali pivo

„Nedělám nic špatného. Izrael bombarduje lidi a v Pásmu Gazy zemřelo přes šest tisíc lidí,“ vysvětlil důvod nápisů nyní trestně stíhaný Keskin pro CNN Prima NEWS. Chtěl prý českému lidu přiblížit islám. Proto vytiskl texty z koránu, které mají ukázat, že Alláh je dobrý. Češi podle něj často vnímají islám negativně. Policii prý řekl, že napsal pravdu.

Za teroristy označil Izrael, nikoliv radikální Palestince. „Nemyslím, že Hamás je špatný, já myslím, že Izrael je špatný, Izrael je pořád špatný, už 70 let je špatný,“ řekl prodavač. Muž pochází podle informací ČTK z Turecka, v Česku ale již žije delší dobu a má údajně českou manželku.

První plakáty se na krámku objevily už před čtrnácti dny. Stálo na nich „dětský vrah Netanjahu“ či „vzkříšení nacistů“, nápisy doplňovaly vlajky západních zemí a Izraele. Pro CNN Prima NEWS to potvrdil předseda plzeňské židovské obce Jiří Löwy. Podle něj je důležité, aby policie případ prošetřila.

Löwy také podal v úterý večer oznámení na policii. „Nejsem stoprocentně přesvědčený, že ten text je ve vztahu s Gazou, je to náboženský text, i když ta válka asi dala k jeho napsání impulz,“ vysvětlil.

Plakát ho prý zaskočil, v Plzni má s mnohými Araby i Palestinci dobré vztahy. Od začátku války v Gaze v Plzni nezaznamenal žádné negativní reakce Palestinců vůči Židům ani ochladnutí vztahů nebo kontaktů. „Normálně se bavíme, jsou to lidé, kteří tady žijí třeba patnáct let. Mluvím s Palestinci, kteří sami z Gazy utekli ze strachu před radikály.“

Policie současně v souvislosti se skutkem monitoruje i dění ve virtuálním prostředí na sociálních sítích. „Příspěvky a komentáře, které by svou povahou mohly podněcovat k nenávisti, shromažďujeme a vyhodnocujeme,“ uvedla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přes 500 Čechů prchá z letoviska zasaženého raketou. Cestovka do Egypta posílá letadla

Tagy:
policie Izrael Turecko plakát Egypt Plzeň Hamás kebab Panna Marie Gaza Policie České republiky