Zvrat v procesu s Hunterem Bidenem: Prezidentův syn přiznal daňové delikty, hrozí mu vězení

 Syn amerického prezidenta Hunter Biden přiznal vinu v daňové kauze.

Bidenův syn přiznal daňové delikty

Syn amerického prezidenta Joea Bidena Hunter ve čtvrtek překvapivě přiznal vinu v procesu, v němž je obžalován z několika daňových deliktů. Vyhnul se tím potenciálně nepříjemnému soudnímu slyšení několik týdnů před prezidentskými volbami, napsaly agentury AP a Reuters.

Biden měl stanout před federálním soudem v Los Angeles kvůli tomu, že se v letech 2016 až 2019 vyhnul placení daně z příjmu ve výši 1,4 milionu dolarů (asi 31,5 milionu Kč), zatímco vedl „extravagantní“ životní styl. Daně, které dlužil, mezitím prezidentův syn vrátil. Jeho tým stíhání vykresluje jako politicky motivované.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko bude podporovat Harrisovou, Trump nás zasypal sankcemi, prohlásil Putin

Místo procesu se prezidentův syn přiznal ke všem devíti bodům obžaloby. Soudce Mark Scarsi Bidenovi sdělil, že mu hrozí až 17 let vězení a pokuta až 450 tisíc dolarů (10,1 milionu Kč). Vynesení rozsudku stanovil na 16. prosince.

Obžalovaní obvykle přiznání viny učiní na základě dohody se státními zástupci a doufají, že výměnou za zjednodušení soudního procesu dostanou nižší trest. V tomto případě se tak patrně nestalo, podotýká Reuters.

Biden dříve nabídl, že přizná vinu, zároveň ale nepřizná žádné pochybení, což je neobvyklý právní manévr. Jde o takzvané Alfordovo přiznání. Federální prokurátoři se proti návrhu postavili a uvedli, že ho nepřijmou. Státní zástupci ministerstva spravedlnosti USA obvykle souhlasí s tímto typem přiznání pouze ve výjimečných případech, kdy mají souhlas vysoce postavených úředníků.

Biden rovněž čelil obžalobě ve státě Delaware kvůli nákupu střelné zbraně v roce 2018. Soudní porota ho v tomto procesu v červnu shledala vinným ve všech třech bodech obžaloby, mimo jiné z toho, že na podzim roku 2018 v dotazníku zatajil užívání drog, aby si mohl pořídit revolver, který posléze nelegálně vlastnil 11 dní.

Obě obžaloby vzešly z několikaletého vyšetřování, které vedl zvláštní zmocněnec ministerstva spravedlnosti David Weiss. Loni v létě se zdálo, že kauza skončí dohodou dvou stran, díky níž by se prezidentův syn výměnou za částečné přiznání viny vyhnul vězení. Dohoda ale u soudu nečekaně ztroskotala.

Hunterův otec, americký prezident Joe Biden, se v létě vzdal snahy o znovuzvolení. Kandidátkou Demokratické strany se stala viceprezidentka Kamala Harrisová. Ta se o Bílý dům utká s republikánem a exprezidentem Donaldem Trumpem.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Exkluzivní průzkum CNN: Harrisová vede v klíčových státech, Trump by vyhrál jen v Arizoně

Tagy: