Exkluzivní průzkum CNN: Harrisová vede v klíčových státech, Trump by vyhrál jen v Arizoně

Kamala Harrisová na mítinku v Pensylvánii

Prezidentské volby v USA: Průzkum CNN věští těsný souboj

Americká CNN publikovala předvolební výzkum, který se zaměřil na šest států USA, o které se mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou svede největší bitva. Průzkum ukazuje, že Harrisová ve čtyřech z nich lehce vede a Trump by uhájil jen jeden. V ostatních je souboj mimořádně napínavý.

První předvolební průzkum, který spatřil světlo světa po demokratickém sjezdu, potvrdil předchozí domněnky – letošní prezidentské volby budou napínavé do poslední chvíle. Ani Trump, ani Harrisová zatím svému soupeři výrazně neutekli.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kampaň v USA je systematickou bitvou emocí. Trump nasadil vztek proti radosti

Průzkum, který se zaměřil na šest klíčových bojišť, kde bude sčítání hlasů nejnapínavější, přesto ukazuje určitou změnu. Viceprezidentka Harrisová má totiž lehce navrch.

Šetření CNN a agentury SSRS zkoumalo preference voličů ve Wisconsinu, Michiganu, Georgii, Nevadě a Pensylvánii.

Průzkum ukázal, že Harrisová vede proti Trumpovi ve Wisconsinu poměrem 50 procent hlasů ku 44 procentům. Exprezident v tomto státě prohrál v roce 2020 s Joem Bidenem mimořádně těsně.

Podle průzkumu by demokratka ovládla také Michigan, kde by získala 48 procent hlasů a Trump jen 43 procent. Jediný klíčový stát, který republikán drží, je Arizona. Dostal by 49 procent hlasů, Harrisová pouze 44 procent.

Hraje se o každý hlas

Rozdíly mezi oběma kandidáty jsou tedy minimální. V dalších státech je navíc situace ještě napínavější. V Georgii a Nevadě Harrisová vede jen s minimálním náskokem – podle průzkumu by získala 48 procent hlasů, zatímco Trump 47 procent.

A ve strategické Pensylvánii, kde se hraje o důležitých 19 volitelů, je dokonce situace naprosto vyrovnaná. Web The New York Times upozornil, že právě v tomto státě se ve středu objeví Trump, aby voliče získal na svou stranu. Harrisová tam dorazila v pondělí.

Americká CNN navíc uvedla, že existuje ještě relativně velká skupina voličů, která si svého favorita vybere až na poslední chvíli.

„V průměru asi 15 procent pravděpodobných voličů říká, že se ještě pevně nerozhodlo. Což naznačuje, že značná část voličů by mohla změnit svůj názor, protože pozornost věnovaná kampani stoupá a aktivita v kampani, zejména v těchto státech, se v posledních devíti týdnech před volebním dnem rozhoří,“ analyzuje CNN.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sjezd demokratů okouzlili Obamovi. Guvernér popsal reportérovi CNN Prima NEWS atmosféru

Tagy: