Rusko bude podporovat Harrisovou, Trump nás zasypal sankcemi, prohlásil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin podporuje v boji o Bílý dům Kamalu Harris

Rusko bude v amerických prezidentských volbách podporovat současnou demokratickou viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Prohlásil to ruský autoritářský prezident Vladimir Putin během ekonomického fóra ve Vladivostoku. Vládce Kremlu v minulosti často chválil jejího rivala a exprezidenta Donalda Trumpa. Nyní řekl, že Trump na Rusko uvaloval značné množství sankcí.

„Říkal jsem, že naším favoritem, pokud to tak lze říci, byl současný prezident (Joe) Biden. Ten však byl z kampaně odejit, ale doporučil svým příznivcům, aby podporovali paní Harrisovou. Tak přesně to uděláme. Budeme podporovat ji,“ řekl na fóru odehrávajícím se na nejvýchodnějším koutu Ruska Putin, jehož slova cituje třeba magazín Newsweek.

ČTĚTE TAKÉ: Tvrdá daň za výpad do Kurské oblasti. Ukrajinci v srpnu ztratili nejvíce území od roku 2022

Mimo to ale na účet Harrisové vtipkoval, konkrétně kvůli jejímu specifickému smíchu. Podle Putina se Harrisová „směje tak expresivně a nakažlivě“, že se jí v kampani „musí dařit dobře“.

Ruský mocnář zároveň promluvil i na adresu jejího soupeře z řad republikánů – Donalda Trumpa. S tím si v jeho prvním volebním období mezi lety 2016 až 2020 poměrně notoval, kolem Trumpa a jeho týmu navíc panovaly spekulace, že mu Rusové do Bílého domu pomohli.

Podle Putina by však Trump nebyl pro Rusko dobrou volbou. „Přijal značné množství restrikcí a sankcí proti Rusku, více než kterýkoliv jiný prezident před ním. A pokud se paní Harrisové skutečně tak daří, možná se od tohoto druhu aktivit odvrátí,“ řekl dále vládce Kremlu. Zároveň dodal, že volby v USA jsou ve finále „záležitostí amerického lidu“.

Moskva se doposud zdráhala k volbám vyjádřit. „V tuto chvíli nemůžeme zhodnotit potenciální kandidaturu paní Harrisové, jelikož její přičinění nebylo v našich bilaterálních vztazích zatím zaznamenáno,“ uvedl v červenci Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Exkluzivní průzkum CNN. Harrisová vede v klíčových státech, Trump by vyhrál jen v Arizoně

Tagy: