Zvýšit lidem daně? To fakt ne, řekl Stanjura. Se Zemanem nesouhlasila ani Schillerová

Rozhovor se Schillerovou a Stanjurou

Vládní návrh rozpočtu vzbudil řadu vášní, zkritizoval ho i prezident Miloš Zeman. Kabinet by podle něj měl ušetřit tím, že zruší řadu daňových výjimek. Jeho rady však v Hlavních zprávách zkritizoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) i předchozí šéfka resortu Alena Schillerová (ANO).

„Pan prezident navrhl, abychom každému zvýšili daně. Penzistovi, abychom vzali 15 procent ze mzdy. Abychom vzali 50 miliard, které dáváme rodinám... Ihned po jeho vystoupení jsem řekl, že nic neuděláme,“ reagoval na slova prezidenta ministr financí Stanjura.

Zeman se totiž do kabinetu ostře obul. „Kdyby Sněmovně a vládě nechyběla odvaha, máte přebytkový rozpočet a splácíte dluhy. V čem je problém? Za každou daňovou výjimkou stojí lobbistická, někdy až mafiánská skupina, která si jednou kdysi dávno tuto výjimku vyvzdorovala,“ prohlásil prezident.

Kanál pro prezidenta?

Stanjura si přesto nemyslí, že je zvyšování daní ta správná cesta. „Prezident chce, abychom vzali 250 miliard ročně a postavili za to kanál Dunaj—Odra—Labe, a to jsem řekl, že fakt ne,“ doplnil ministr financí.

I když šéfka klubu ANO Schillerová s řadou věcí, které prezident zkritizoval, souhlasí, v otázce daní zastává podobný názor jako vláda. „Projev Zemana se mi líbil, souhlasila jsem s ním v hodně bodech, investicích, škrtech… S daňovými slevami ale nesouhlasím,“ podotkla bývalá ministryně ve vysílání CNN Prima NEWS. Dodala však, že se jí nelíbí ani vládní valorizace.

Vláda Petra Fialy navrhuje rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Je to o 97 miliard menší deficit, než se kterým počítala minulá vláda Andreje Babiše (ODS). Opozice je k návrhu kritická, expremiér Andrej Babiš (ANO) ho označil za asociální. Ekonomové však v posledních letech upozorňují na fakt, že je potřeba stabilizovat veřejné finance a hledat úspory.

Tagy: