Sháníme personál pro očkovací místa, nabízí se i hasiči nebo policisté, říkají hejtmani

Hejtmani chtějí centrální registr na očkování spustit co nejdříve. Pátek je poslední den, kdy kraje mohou připomínkovat strategii očkování. O tom i o přeplněnosti krajských nemocnic v pořadu 360° Pavlína Wolfová diskutovala s hejtmanem Jihomoravského kraje Janem Grolichem (KDU-ČSL) a hejtmankou Středočeského kraje Petrou Peckovou (za STAN).

Podle Peckové je ve vládní strategii na očkování velké množství neznámých a řada „ale“. „Největší ale je, proč nemůžou očkovat velcí zaměstnavatelé jako Škoda či Amazon,“ ptá se hejtmanka Středočeského kraje.

Hejtmanka Pecková v pořadu 360° Pavlíny Wolfové zmínila, že je v plánu ve Středočeském kraji připravit celkem dvanáct velkokapacitních očkovacích míst. „Chceme tam očkovat pět set až šest set lidí denně,“ řekla Pecková s tím, že kraj komunikuje s praktickými lékaři či pediatry o tom, že by se do očkování sami zapojili. Stejně tak by tomu mohlo být u aktivních záloh.

Dodatečný personál shání i pro svůj kraj také hejtman Jihomoravského kraje Grolich. Ten říká, že mu pomoc také nabízí různí lékaři, ale to není vše. „Pracovníky nám nabídli hasiči a policisté,“ doplnil Grolich. V Jihomoravském kraji již vzniklo celkem pět očkovacích center. Další vznikají při krajských nemocnicích.

Grolich zároveň dodal, že si jeho kraj snaží i zajistit vlastní rezervy injekčních stříkaček a jehel. „Plánujeme nakoupit zásobu stříkaček a jehel, ale počítáme až pro fázi, kdy se budou moci zapojit praktici,“ řekl hejtman v pořadu 360° Pavlíny Wolfové. Obává se totiž, že až budou moci očkovat právě i praktičtí či dětští lékaři, tak sami budou mít těchto pomůcek málo.

Oba hejtmani v pořadu 360° Pavlíny Wolfové vyjádřili pochopení pro lidi, kteří strávili Vánoce se svými blízkými či vyrazili na hory. „Co se týče lidí, tak jsou unavení, že jsou doma,“ řekla Pecková s tím, že museli zpřetrhat všechny kontakty a to samé i jejich děti. Podobně hovořil i Grolich, který řekl, že chápe, jak je to pro lidi těžké.

Tagy: