Agresivní pes z útulku pokousal malou skautku. Kříženec husky se neměl přibližovat k dětem

Kříženec husky pokousal mladou skautku.

Pokousané dítě

Lehkými zraněními skončilo tento týden venčení psů z útulku v západočeských Němčovicích. Jedenáctiletou skautku napadl kříženec plemene husky a pokousal ji do zátylku. Dívka byla okamžitě převezena do nemocnice. Z incidentu si odnesla šest stehů. Útulek před agresivním chováním zvířete varoval na svých webových stránkách.

Malí skauti byli při venčení pod dohledem šesti oddílových vedoucích. Podle dosavadních zjištění CNN Prima NEWS zřejmě chtěli vedoucí udělat svým svěřencům radost a nechali je pohybovat se v blízkosti zvířat. V tu chvíli jeden ze psů zaútočil.

ČTĚTE DÁLE: Zpěváci a influenceři pomáhali obětem povodní. A budou v tom pokračovat

„Napadení bylo vedeno zezadu. Jedenáctiletá slečna byla zraněná ve vlasové části, kde utrpěla lehčí zranění,“ popsala mluvčí záchranářů Marie Svobodová. Na místo vyrazila také hlídka policie, která incident zaevidovala. Vyšetřovatelé zatím úkony trestního řízení nezahájili.

Podle starosty obce Němčovice Karla Ferschmanna, která útulek spravuje, pochybili skautští vedoucí. K venčení si skauti odvedli čtyři psy. Mezi nimi byl i kříženec husky jménem Max, který není vhodný k dětem. Útulek informaci uvedl i na svých webových stránkách.

„To, co máme běžně na mysli jako venčení psů, to ti vedoucí totálně zbabrali,“ uvedl starosta. „I na kamerovém záznamu je vidět, že na toho jednoho psa se vrhlo šest holek, které ho začaly hladit,“ upozornil Ferschmann.

Podle vyjádření kynologa Stanislava Benýška pro CNN Prima NEWS je dobře, že lidé chodí psy z útulků venčit. U některých zvířat by ale měla být při procházkách zavedena preventivní opatření – pohyb pouze na vodítku a s náhubkem. „Jsou třeba psi, kteří mají špatné zkušenosti s dětmi, a takhle by to měli diferencovat ti zaměstnanci útulku,“ uvedl Benýšek.

Skautský oddíl zatím napadení blíže nekomentoval. „Po domluvě s rodiči se vzhledem k probíhajícímu trestnímu řízení nebudeme k dané situaci vyjadřovat,“ uvedl skautský vedoucí Michal Čapek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ve Dvoře Králové se narodilo žirafí mládě, kamera zachytila unikátní záběry porodu

Tagy:
pes příroda zvířata životní prostředí CNN Prima NEWS Němčovice Dvůr Králové nad Labem Policie České republiky Marie Svobodová trestná činnost, právo a spravedlnost