Do Česka prchají i lidé z Maďarska. Říkají jim, že se zde budou mít lépe, říká aktivista

Ukrajinští uprchlíci na polsko-ukrajinských hranicích

Problém s nepřizpůsobivými uprchlíky

Situace s ukrajinskými uprchlíky s sebou nadále přináší řadu problémů. Příkladem jsou dva stany na náměstí OSN v Praze, ve kterých je umístěno zhruba 30 ukrajinských Romů. Romský aktivista Ivan Veselý v pořadu 360° vysvětlil, že do Česka přicházejí i lidé, kteří mají i maďarské občanství. „Říkají jim totiž, že se u nás budou mít lépe,“ uvedl.

Veselý ve vysílání CNN Prima NEWS popsal tři skupiny lidí, kteří do Česka přicházejí. „Tou první jsou lidé, kteří přišli z Charkova, Kyjeva, zkrátka oblastí, kde se válčí. Mají ukrajinský pas a veškeré doklady v pořádku. Ti v podstatě projdou registrací a jsou bez problémů,“ uvedl.

Druhou skupinou jsou Ukrajinci s dvojím občanstvím, například ukrajinsko-maďarským. „Ti však v podstatě nemají nárok na příspěvek. Jsou ze Zakarpatské Ukrajiny a také se bojí války. Ale bohužel mají smůlu, jelikož mají dvojí občanství a registrovali se v Maďarsku,“ pokračoval.

Na dotaz, proč tedy nezůstanou v Maďarsku, odpověděl jednoduše: „Přejdou ukrajinské hranice a zamíří například do Budapešti. Tam jim ale někdo řekne, že se u nás budou mít lépe.“ I tak se ale podle něj jedná o válečné běžence, neboť utíkají z válečné zóny, kterou je celá Ukrajina.

„Třetí skupinou jsou ti, kteří mají dvojí občanství, žádají jen o dávky, vezmou je a odejdou. Nutné je ale říci, že jich je minimum,“ dodal .

Hostem pořadu 360° byl také starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). Ten podotkl, že se situace v Praze, konkrétně se stany, v nichž žijí ukrajinští Romové, začíná zlepšovat. „Zejména proto, že město konečně něco dělá. Nejde o novou situaci, trvá už měsíc. Cítíme se trochu zrazeni, když město není schopno problém, o kterém ví, řešit před tím, než nastane,“ uvedl.

Dodal, že se všichni obyvatelé Prahy 9 zapojili do pomoci ukrajinským uprchlíkům. Následně poděkoval pražské komunitě Romů, kteří lidem ve stanech pomohli sehnat potřebné věci jako například sunar pro nejmenší.

Tagy: