Česko trápí akutní nedostatek zubařů. Nemůžeme s tím nic dělat, brání se hejtmani

Problém s nedostatkem zubařů se již netýká pouze obcí.

Nedostatek zubařů řeší i větší města

Nedostatek stomatologů je téma, které budí vášnivé emoce. A to nejen u pacientů, kteří marně chodí po ordinacích. Stalo se z toho i ožehavé téma mezi politiky.

Mít kartu u zubaře je s nadsázkou řečeno výhra v loterii. I řada lidí na jižní Moravě shání stomatologa marně. „Dva roky jsem nemohla sehnat doktora, poté se to podařilo přes známé. Jinak člověk nemá šanci,“ uvedla oslovená žena. Další doplnila, že její zubařka odešla do důchodu, naštěstí však za ní přišla náhrada. „Je mladá, jsem spokojená. Jenom mě zákroky nyní stojí více peněz,“ podotkla.

„Nejsou v regionech. Je to byznys a ten musí být nějakým způsobem řízený a kraj nemá vůbec žádné nástroje na to, jestli se otevře nová ordinace v Brně nebo ve Znojmě,“ přiblížil problém s chybějícími stomatology hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Nedávno si na téma alarmujícího nedostatku zubařů ostře vyříkávali názory Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák s prezidentem české stomatologické komory Romanem Šmuclerem.

„Kraj nemá stovky milionů na to, abychom mohli lékařům pomoci,“ uvedl Vondrák. Šmucler však oponoval. „Pan hejtman má pravdu, že nemají stamiliony, mají miliardy, takže to je opravdu jiná částka. Z obrovských peněz, které jdou do moravskoslezských nemocnic, se odlomí několik jednotek, a jestli v nějaké vísce chybí lékař, tak my jim řekneme, jak to udělat,“ uvedl.

Podle hejtmanů ale prezident komory jen přehazuje odpovědnost na někoho, kdo nemá pravomoci.  Faktem je, že zubaři odcházejí do důchodu. Mladí berou jen polovinu pacientů. Řada z nich ani neuzavírá smlouvu s pojišťovnou, protože to, co jim platí koncový pacient, jim stačí. Do řešení se musí zapojit ministerstvo.

„Je třeba usnadnit cizincům, třeba kolegům z Ukrajiny, kteří zde pracují pod dohledem zkušeného stomatologa a mají zde přípravu před aprobační zkouškou, aby zkouška byla co nejférovější, aby u ní měli co největší úspěšnost,“ vzkázal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Ten podporuje i otevření oboru stomatologie na Ostravské univerzitě. Se znepřátelenými stranami se chce potkat v příštích dnech a vyslechnout si jejich návrhy řešení.

Tagy: