Obavy o Alžbětu II. Kvůli zdravotnímu stavu vynechala pro královskou rodinu důležitou akci

Královna Alžběta II.

Královna zrušila účast na akci

Britská královna Alžběta II. se ze zdravotních důvodů nezúčastní nedělní tradiční ceremonie k uctění vojáků padlých ve světových válkách. Oznámil to Buckinghamský palác, podle něhož má panovnice problémy se zády. Pětadevadesátiletá Alžběta II. měla přihlížet tradiční pietě u symbolického hrobu neznámého vojína v centru Londýna a je zklamaná, že se tak nestane. Šlo by o první veřejnou akci, jíž by se zúčastnila od své říjnové hospitalizace.

Britská agentura PA s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla, že problém s páteří se u královny vyskytl teprve nedávno. Nyní vyvstaly obavy, že příjezd automobilem a stání při vzpomínkové akci by ohrozily její uzdravování. V neděli měla ceremonii přihlížet z balkonu nedalekého ministerstva zahraničí. Královna zůstává na hradě Windsor nedaleko Londýna.

Zrušení účasti na akci podle pozorovatelů může posílit obavy o zdraví britské panovnice. Po říjnovém krátkém pobytu v nemocnici jí lékaři nařídili několik dnů klidu. Listopadová vzpomínka na padlé britské vojáky však patří k nejdůležitějším termínům v kalendáři královny a členů královské rodiny.

Ceremonii vynechala posedmé

Královna během své vlády předtím vynechala pouze šest těchto ceremonií – při čtyřech příležitostech byla na zámořských návštěvách. V letech 1959 a 1963 nebyla přítomna, protože byla těhotná se svými dvěma nejmladšími dětmi.

Slavnost Remembrance Sunday připadá vždy na první neděli po výročí konce 1. světové války z 11. listopadu 1918. Královská rodina při té příležitosti pokládá věnce u kenotafu, který je ústředním vzpomínkovým místem. Za královnu tento úkol v minulých letech převzal její syn princ Charles, který tuto neděli slaví třiasedmdesáté narozeniny.

Královna byla během války v uniformě

Zdroj z Buckinghamského paláce podle agentury Reuters uvedl, že problém se zády nesouvisí s blíže nespecifikovaným neduhem, který vedl k říjnové hospitalizaci a následnému dvoutýdennímu klidu. Podle zdroje jde o neuvěřitelně nešťastnou shodu náhod. Královna prý doufá, že bude moci příští týden pokračovat v plnění naplánovaných lehčích oficiálních povinností.

Alžběta II. stojí v čele ozbrojených sil. Druhou světovou válku zahájila jako školačka, ale skončila ji v uniformě jako mladší velitelka Pomocné územní služby.

Tagy: