Američané anarchii příliš nemilují, útok na Kapitol je možná stmelí, říká odborník

Amerikanista o současné situaci v USA

Podle amerikanisty Jiřího Pondělíčka je útok na Kapitol naprosto bezprecedentní. Na druhou stranu by celá událost mohla pomoci stmelit americkou společnost. Během jednání o potvrzení hlasů volitelů z jednotlivých států, kdy došlo k nepokojům i přímo uvnitř budovy, zemřeli čtyři lidé.

Pondělíček uvedl, že americká společnost je rozdělená a demonstrace se očekávaly. „Nicméně tohle je silná káva. Něco jiného je demonstrovat. Koneckonců demonstrace jsme viděli i v roce 2016, v omezené míře se na některých místech demonstrovalo i v roce 2012. Demonstrace k demokracii patří, to není nic samo o sobě škodlivého. Útok na Kapitol, sídlo legislativy, je ale naprosto bezprecedentní,“ sdělil.

Podle Pondělíčka se možná jedná o událost, která by mohla pomoci ke sjednocení společnosti. „Američané anarchii příliš nemilují. V tomto ohledu si vzpomínám na úvodník, tuším New York Postu, ve kterém šéfredaktor, který jinak Trumpa velice podporuje a mluví o tom, že jeho revoluce byla pozitivním směrem vývoje v amerických dějinách, napsal, aby Trump výsledky voleb nerozporoval, protože jinak svůj odkaz zničí a místo jako na revolucionáře se na něj bude vzpomínat jenom jako na anarchistu,“ dodal amerikanista.

Tagy: