Americký diplomat v Česku: Prezidentské klání v USA letos rozhodne volební účast

Diplomat Griffin Rozzel byl hostem pořadu Interview.

INTERVIEW 14.10.2020

Americké prezidentské volby jsou na spadnutí, bitva o Bílý dům vypukne už 3. listopadu. Kdo z nich vzejde jako vítěz? A co všechno hlasování v USA ovlivní? O tom v pořadu Interview moderátorky Petry Vintrové hovořil tiskový atašé ambasády Spojených států amerických Griffin Rozzel.

Tři týdny před volbami věští předvolební průzkumy za Atlantikem triumf Joea Bidena, současný americký prezident Donald Trump se ale už jednou dokázal vzepřít volebním progńozám, když v roce 2016 navzdory očekávání volby vyhrál. Jaký faktor bude rozhodující letos? „Tradičně hrají mimořádně důležitou roli ve volbách nerozhodnutí voliči. Tento rok je navíc velmi důležitá účast. A to hlavně v takzvaných swing states, ve státech, kde nemá převahu ani Donald Trump, ani Joe Biden. Přesvědčit lidi, aby k volbám vůbec šli, je letos vůbec nejdůležitější,“ řekl americký diplomat, který v rozhovoru pro CNN Prima NEWS mluvil českým jazykem.

Svět se k volbám v USA upíná jako ke hlasování, které může zásadně ovlivnit americkou zahraniční politiku i pohyby na trzích. „Každé čtyři roky si Američané myslí, že ty volby jsou nejdůležitější v dějinách. Samozřejmě je o ně velký zájem – jak v USA, tak i ve světě. Ale nechal bych to až na historicích, aby řekli, zda byly tyto volby opravdu nejdůležitější v historii,“ míní Rozzel.

Volby ovlivní pandemie

Na výsledky voleb bude mít vliv také koronavirová pandemie, USA jsou dlouhodobě nákazou nejpostiženější zemí světa. „Boj s koronavirem volby určitě ovlivní. Máme rekordní počet lidí, kteří chtějí hlasovat poštou a nechtějí jít osobně k urnám. Zatím ale není zřejmé, komu to pomůže více,“ sdělil tiskový atašé americké ambasády, který sám korespondenční hlasování využije.

Diplomat vnímá velký zájem o volby také u Američanů žijících v zahraničí. Poštovní hlasování ale může způsobit, že sčítání hlasů letos potrvá déle než obvykle. „Každý stát už plánuje, jakým způsobem to udělat co nejrychleji, státy mají různé procedury,“ vysvětlil Rozzel.

Podle diplomata žijícího v Česku jsou velkým problémem dneška fake news. „Americké orgány se proto snaží, aby cizí mocnosti nezasahovaly do amerických voleb,“ uzavřel Rozzel.

Rozhovor Petry Vintrové s Griffinem Rozzelem si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: