Americký tank v akci. Ukrajinci zdemolovali budovu, v níž se kryli okupanti, ukazují záběry

Ukrajinci ukázali americký tank M1 Abrams v akci.

Ukrajinci využívají tank M1 Abrams

Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda využívá k zadržování ruského náporu u doněckého Pokrovsku moderní tanky americké výroby M1 Abrams. Obávaná vojenská skupina sdílela video, na němž je vidět práce posádky zmíněného obrněnce. Ve chvíli, kdy Ukrajinci spatřili několik okupantů skrývajících se v jedné z budov, tank na pozici nepřátel dvakrát vypálil z hlavní věže. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů je v průběhu ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Smrtelná síla, pomsta a odplata za padlé – to je přesně tank M1 Abrams v akci. Naši průzkumníci z 25. útočného praporu objevili ve směru na Pokrovsk skupinu Rusů skrývajících se v jedné z budov. Tankisté naší brigády pak zničili ruské magory a překazili jejich plány útoku,“ uvedla ukrajinská 47. brigáda ve svém prohlášení na Facebooku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hluboko za ruskými liniemi riskují životy. Velitel popsal, jak pracuje kyjevské hnutí odporu

Její poslední akci ocenil i kyjevský resort obrany. „Tank M1 Abrams americké výroby likviduje ruské pozice ve směru na Pokrovsk,“ konstatovalo ukrajinské ministerstvo na sociální síti X.

Na videu je skutečně vidět americký obrněnec, jehož posádka se pohybovala v řídce obydlené oblasti, a to východně od doněckého Pokrovsku. Záběry mimo jiné zachycují moment, kdy M1 Abrams začal pálit z hlavní tankové věže, přičemž zasáhl budovu, v níž se měli ukrývat ruští okupanti.

Na východní straně od Pokrovsku se nyní nachází epicentrum těch vůbec nejkrvavějších bojů na Donbase. Město, v němž ještě před válkou žilo asi 80 tisíc lidí, čelí pravidelným ruským útokům.

Ukrajinský generální štáb připouští, že situace v pokrokovském směru není jednoduchá. Obránci se v tomto úseku nicméně nevzdávají a působí agresorovi dennodenně značné ztráty, což vyplývá mimo jiné ze statistik, které Kyjev pravidelně zveřejňuje. I když tato čísla podle západních analytiků víceméně odpovídají realitě, rozsah skutečných ztrát na obou stranách je složité nezávisle ověřit.

Ještě letos v zimě k nejtvrdším bojům docházelo v Avdijivce. Bitva o tuto strategickou pevnost trvala dva roky. Rusové ji nakonec obsadili v polovině února. Avdijivka leží asi 60 kilometrů východně od Pokrovsku.

PODÍVEJTE SE NA DALŠÍ VIDEO: Ruská logistika v troskách. Ukrajina se pochlubila záběry drtivého útoku v Kurské oblasti

Tagy:
válka tank tanky budova vojáci Ukrajina Rusko Donbas obrněné vozidlo těžká technika Doněcká oblast Avdijivka M1 Abrams Pokrovsk Ukrajinská 47. mechanizovaná brigáda